Gyurcsány vádlott lehet

Nem erősítette meg, de nem is cáfolta az Országgyűlésben a legfőbb ügyész helyettese, hogy Gyurcsány Ferenc is gyanúsított lehet a sukorói telekcsereügyben.

Dénes Zoltán
2010. 11. 12. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belovics Ervint az állami tulajdonú földterületek értékesítésének kivizsgálásával megbízott Budai Gyula kérdezte. A Hír TV beszámolója szerint a helyettes ügyész kifejtette: a vádhatóság vizsgálja egy mentelmi joggal rendelkező személy büntetőjogi felelősségét is, nevét azonban nem árulhatta el. A hivatalnak először az Országgyűlés szakbizottságát kell tájékoztatnia az ügyben.
Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök ellen a Lehet Más a Politika frakcióvezetője tett feljelentést. Lapunk múlt hét csütörtökön közölte, hogy a sukoróiként elhíresült ingatlanpanama ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szocialista politikusok mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta a Legfőbb Ügyészségnél (LÜ).
Noha az indítvány már hetek óta az LÜ asztalán lehet, eddig – úgy tudjuk – nem hoztak döntést.

*

Kovács Tamás legfőbb ügyész Budai Gyula korábbi, írásban feltett kérdésére is kitérő választ adott. Bár a fideszes képviselő az iránt érdeklődött, hogy várhatók-e további gyanúsítotti meghallgatások, Kovács Tamás azt nem említette válaszlevelében, hogy Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztésére tett volna javaslatot a nyomozó hatóság. Írásbeli válaszában Kovács Tamás a vizsgálat csak azon, már nyilvánosságra került mozzanatairól számolt be, miszerint az ügyben eddig különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérlete miatt két személyt, míg kétrendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt egy személy gyanúsítotti kihallgatása esedékes.
A hűtlen kezelés gyanúja miatt, a két érintett személyt Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábbi vezérigazgatóját és Császy Zsoltot, a szervezet volt értékesítési és jogi igazgatóját nemcsak kihallgatták, hanem előzetes letartóztatásba helyezték. Úgy tudjuk, Budai épp az általa elégtelennek tartott írásbeli válasz miatt interpellálta tegnap a parlamentben a legfőbb ügyészt. Meglepő, hogy ilyen formában jutott csak ahhoz az információhoz, miszerint az ügyben egy képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérték.
Emlékezetes, az LMP tavaly októberben, a sukorói King’s City névre keresztelt kaszinóberuházást kiemelt jelentőségűvé nyilvánító jogszabály előkészítésében való részvétele miatt hivatali visszaélés bűntettének gyanújával jelentette fel Gyurcsányt. A helyszínnek kiszemelt mintegy 70 hektáros, állami tulajdonú velencei-tó-parti területet a befektetők földcserével kombinált adásvétellel szerezték meg, kormánytámogatással. Az ügyet lapunk 2008 novemberében tárta a nyilvánosság elé. A KNYF hivatalból indított eljárásában kiderítette: a tóparti állami terület és a befektető által felajánlott ingatlanok cseréjével az államnak több mint 1,3 milliárdos kárt okoztak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.