Kárpátaljai kampány

A közvélemény-kutatások szerint a kárpátaljai szavazókat a következő vasárnap tartandó polgármesteri és önkormányzati választás sem tudta igazán lázba hozni. A rendelkezésre álló adatok ugyanis arra utalnak, hogy a választásra jogosultak aktivitása tekintetében a megye ezúttal is joggal pályázhat az utóbbi választások során kibérelt utolsó hely megtartására. Ez pedig a magyarok szavazataiért versengő két magyar párt számára jelenthet különösen nagy hátrányt.

Székely Gergely
2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A befejezéshez közeledő választási kampány Kárpátalján, a hónapokkal korábban megfogalmazott előrejelzéseket igazolva, a jelenlegi hatalmat képviselő Régiók Pártja (PR) és a megye korábbi teljhatalmú nagyura, Viktor Baloga Egységes Centruma (JeC) versenyfutásáról szól. Sajtóértesülések szerint Olekszandr Ledida kormányzó a megyei tanácsra leadandó szavazatok 70 százalékának megszerzését tűzte ki célul, állítólag ugyanis ennyire van szüksége ahhoz, hogy Viktor Janukovics államfő meghagyja őt a megye első számú vezetői tisztségében. De nem kisebb a választás tétje a nemrég még a miniszterelnöki tisztségre is esélyesnek tartott Baloga számára, aki elemzők szerint annak is nagyon örülne, ha a választást követően a megyei közgyűlés elnökének a székébe beülhetne. Baloga ugyanis ma már Kárpátalján sem mehet biztosra. Ezt igazolta az idei elnökválasztás is, amelynek során Janukovics csak Baloga szűkebb pátriájában, Munkácson és a hozzá tartozó járásban tudott győzni. Elemzők szerint azonban abban, hogy a kárpátaljai választók Julija Timosenko mellé álltak, legalább olyan szerepe volt a Janukovics mellett agitáló Baloga klánnal szemben táplált ellenszenvnek, mint a politikus aszszony iránti rokonszenvnek.
Az egyik legismertebb kárpátaljai politológus, Viktor Pascsenko megítélése szerint a megye két meghatározó politikai ereje, a Régiók Pártja és az Egységes Centrum, valamint harmadikként Timosenko Batykivscsina nevű pártja mindenképpen ott lesz a megyei tanácsban. De biztos befutóknak lehet tekinteni szerinte az egymással konkuráló két magyar politikai erő, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) képviselőjelöltjeit is. Mások szerint viszont minden attól függ, hogy melyikük tudja jobban megszólítani a választókat, hitelesebbé tenni az önmagáról felkínált képet, illetve ellenfeléről megfogalmazott kritikáját.
A szélsőséges megnyilatkozásairól elhíresült Szvoboda Összukrajnai Egyesülés viszont már most eldöntené a két magyar párt versenyfutását. Az ultranacionalisták megyei szervezete szerint ugyanis azzal, hogy választási plakátjait mindkét magyar szervezet csak magyar nyelven jelentette meg, megsértették az ide vonatkozó ukrán törvényeket, éppen ezért az arra illetékes megyei választási bizottságtól azonnali kizárásukat követeli. Ezzel együtt azonban a megyei szervezet vezetője, Oleg Kucin azt is elismeri, hogy „a két magyar szervezethez hasonló törvénysértést több nemzeti-demokratikus erő is elkövetett, amelyek ezzel nemcsak önmagukat, hanem az egész ukrán nemzetet is megalázták, csupán azért, hogy az ily módon megszerzett néhány pluszszavazattal közelebb kerüljenek a vályúhoz”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.