Konzultáció az államfőnél

A parlamenti pártok képviselői Schmitt Pál köztársasági elnökkel egyeztettek – külön-külön – a Sándor-palotában tegnap. A megbeszélések egyik témája a következő legfőbb ügyész megválasztása volt, bár konkrét személyi javaslat egyelőre nem hangzott el. Szó volt az alkotmány és a jövő évi költségvetés ügyéről is.

Vona Adrienn
2010. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkésőbb november végén meg kellene választania az Országgyűlésnek a legfőbb ügyészt. Ezt Lázár János, fideszes frakcióvezető mondta, aki képviselőtársával, Rogán Antallal érkezett a Sándor-palotába. Lázár közölte, Schmitt Pál minden parlamenti párt véleményét kikéri a legfőbb ügyész jelölése előtt, akinek személyéről egy újabb alkalommal konzultálnak majd. Lázár jelezte: az államfő alkotmányozás folyamatáról kért soron kívüli tájékoztatást, mert szeretne konkrét kezdeményezéssel élni. Rogán elmondta azt is: tájékoztatta az államfőt, hogy az első és a második akcióterv intézkedéseinek köszönhetően az idei költségvetésben tartani lehet a 3,8 százalékos hiánycélt. Hozzátette, a jövő évben is tartható lesz a három százalék alatti költségvetési hiánycél, ami azt jelenti, hogy Magyarország pénzügyi és gazdasági stabilitása garantált.
Az egyeztetésről távozóban a KDNP frakcióvezetője közölte, a legfőbb ügyész személyére a frakciószövetség közösen tesz majd javaslatot. Arra a kérdésre, hogy az egyeztetésen Polt Péter volt legfőbb ügyész és Belovics Ervin, a legfőbb ügyész helyettesének neve elhangzott-e, Harrach Péter úgy felelt: mint lehetőség megjelentek, de még sem az államfő, sem a frakciószövetség nem nevezte meg a lehetséges jelöltet.
Az MSZP képviseletében Mesterházy Attila frakcióvezető, illetve Tóbiás József és Bárándy Gergely képviselő egyeztetett az államfővel. Mesterházy közölte, az MSZP-nek nem volt konkrét javaslata a legfőbb ügyész személyére. Bárándy megjegyezte, pártja szerint kifejezetten aktuálpolitikai érdekek húzódnak a legfőbb ügyész státusának megváltoztatása mögött. Az MSZP-sek az alkotmányozással kapcsolatban átadtak Schmitt Pálnak egy politikai nyilatkozatot, amelyben öszszefoglalták azokat az alapelveket, értékeket, amelyeket az új alaptörvényben szeretnének látni.
A legfőbb ügyész személyére a Jobbik sem tett javaslatot. Balczó Zoltán, a párt frakcióvezető-helyettese a találkozó után elmondta, a Jobbik nem ért egyet azzal, hogy a legfőbb ügyészt kilenc évre nevezzék ki, hogy személyét kétharmaddal válassza meg a parlament, és hogy ne lehessen interpellálni. Balczó beszámolója szerint szóba került a Jobbik azon javaslata is, amely szerint a preambulum az egész alkotmány értelmezési háttere legyen.
Az LMP a megbeszélés után azt hangsúlyozta, hogy nincs alkotmányozási kényszer, de szeretnék, ha az alkotmánybírósági jogértelmezések bekerülnének az új alaptörvény szövegébe. Schiffer András frakcióvezető azt szeretné, ha zöldalkotmány készülne, amelybe belekerülnének a fenntartható fejlődésre, a jövő nemzedékek jogaira és az ökoszociális piacgazdaságra vonatkozó tételek. Kijelentette, az LMP nem tesz javaslatot a legfőbb ügyész személyére, de azt kérik, hogy az államfő politikailag kikezdhetetlen embert javasoljon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.