Korlátoznák a kötvénykibocsátást

Nem lehet majd a személyes felelősség vállalása nélkül csődbe vinni önkormányzatokat a jövőben, korlátozni fogják ugyanis az eddig korlátlan kötvénykibocsátást – hangzott el a Heti Válasz tegnapi konferenciáján, ahol Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati ügyekért felelős államtitkára a települési rendszer átalakításának fő pontjait ismertette.

Szabó Anna
2010. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkormányzatok a szűkülő támogatások és a rájuk háruló feladatok növekedése miatt az előző években 1100 milliárd forintnyi hitelt halmoztak fel, a kibocsátott kötvények lejárata pedig előreláthatólag 2012–2013-ban tetőződik. Csaknem 300 városnak jelent majd nehézséget az adósság törlesztése, a legkomolyabb gondok a megyei önkormányzatoknál lehetnek – mondta. Tállai hangsúlyozta: az eladósodás azért ölthetett ilyen mértéket, mert a banki hitelnél eddig is volt plafon, a kötvénykibocsátásnál azonban nem.
*
A legtöbb esetben azt sem vizsgálták, milyen okból került egy önkormányzat fizetésképtelen helyzetbe. Az államtitkár kiemelte: az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévőnek minősített települések rendszere is átalakításra szorul, a jövőben ugyanis meg kell vizsgálni, hogy az adott önkormányzat az alapfeladatainak ellátása miatt vagy más célra kér állami támogatást. A jövőre elkészülő új törvényben, amely már része lesz az alkotmánymódosításnak, csökkentik a főállású polgármesterek számát, rendezik a főváros és a kerületek közötti hatásköröket, valamint szétválasztják a megyei jogú városok és a megyei önkormányzatok jogait és kötelezettségeit. A konferencián Kósa Lajos, Debrecen polgármestere és Kovács Zoltán, a parlament önkormányzati bizottságának fideszes elnöke a települések feladatainak számának drasztikus csökkentését, a felesleges bürokrácia leépítését sorolta a legsürgősebb teendők közé, mivel „jelenleg még a kóbor kutyák összeszámlálása” is a városvezetésre tartozik. Kósa szerint három év alatt ésszerű szintre lehet szorítani a hatáskörök és a feladatok számát, ehhez azonban a feleslegesen előírt szabványokból is le kell faragni. A Fidesz alelnöke hangsúlyozta: az elmúlt években 230 új hatáskör került az önkormányzati rendszerbe, és ebből mindössze négyet finanszírozott az állam, a többit a településeknek maguknak kellett megoldaniuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.