Nyeregben a legjobbakkal

Mint a magyar járási bajnokságból a Serie A-ba – a szakértők szerint nagyjából így jellemezhető Szeghalmi Bálint szerződése a világ egyik leghíresebb profikerékpáros-csapatához, a sportág elitjében, a Pro Tour-sorozatban szereplő olasz Lampre ISD-hez. A harmincéves magyar versenyző elődjét és 2007-es legyőzöttjét, Bodrogi Lászlót példaképének tartja.

Deák Zsigmond
2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kerékpározást az utóbbi években egyedül az időfutam műfajában világklasszisnak számító, vb-ezüst- és bronzérmes Bodrogi László képviselte a szélesebb közvélemény előtt, aztán egyrészt túljutott a zeniten, másrészt családja, felesége révén francia állampolgárságot szerzett. Itthon nem igazán akadtak követői, a sportág szépen-lassan fogyatkozott, szakmai gondok, belső viták mellett kitéve a gazdasági válság hatásainak is. Jellemzően az idén legjobbjaink nem tudtak annyi pontot szerezni az év közi versenyeken, hogy részt vehessenek az országúti világbajnokságon. Néhány napja ebbe a kényelmetlen, szomorú szituációba vágódott villámcsapásként a hír, hogy Szeghalmi Bálintot leigazolja a világ egyik legismertebb proficsapata, az olasz Lampre ISD, így Bodrogi után ő lehet a második magyar kerekes a sportág elit sorozatának számító Pro Tourban.
„Számomra is hihetetlennek tűnt az érdeklődés – kezdte őszintén Szeghalmi a szerződtetése apropóján összehívott tegnapi tájékoztatón. – Két hónapja csörgött a telefonom, Sandro Lerici hívott, aki 2007-ben a pécsi Cornix gárdájánál volt az edzőm, s azóta is jó kapcsolatot ápoltunk. Nemrég ő lett a két csapatból fuzionált Lampre ISD sportigazgatója, s kérdezte, mit szólnék az ötlethez, hogy hozzájuk szerződjek. Természetesen belevágtam. Azóta jártam kint Milánóban egy teljesítményfelmérésen és -vizsgálaton, ahol már találkozhattam igazi nagy nevekkel. Aztán egy órát tárgyaltam Giuseppe Saronni általános igazgatóval, aki maga is kiváló versenyző, Giro d’Italia-győztes és világbajnok volt korábban. Megegyeztünk, így 2011-ben a Lamprénél szerepelek majd. December elején megyek ki egy közös edzőtáborra, akkor kapjuk meg a személyre szabott kerékpárokat.”
A honfitársunk által említett nagy nevek közül érdemes megemlíteni a 2004-es Giro győztesét, Damiano Cunegót vagy napjaink egyik legjobb sprinterét, Alessandro Petacchit, de rajtuk kívül is további kiváló olasz, valamint kazah, szlovén, német, ukrán kerekesek alkotják a Lampre harmincas keretét. „Olyan ez, mintha a magyar bajnokságból egy stabil BL-szereplő olasz csapathoz igazoltam volna” – mondott hasonlatot érdeklődésünkre a szerződés jellegéről Szeghalmi, egy szakértő a helyszínen később hozzátette: mintha a hazai járási bajnokságból lépett volna „kicsit” feljebb… Ilyenkor aztán adódik a kérdés, milyen szerepet kaphat a kiválóságok között. „Nyilvánvaló, hogy az elején segítő szerep vár rám a klasszisok mellett a nagyobb versenyeken, de mindezt visszakaphatom a kisebbeken. Szeretnék helytállni, hogy legyen folytatása a dolognak. Az első év vízválasztó lesz, az biztos” – mondta Szeghalmi.
Aki egyébként 1998-ban még mountain bike-osként került mestere, Pócsföldi Ottó keze alá, s csak 2003-ban tért át az országútra. 2006-ban hegyi bajnok lett, 2007-ben példaképét, a „nagy” Bodrogit lesprintelve országúti aranyérmes, de a pályán sem ment rosszul, 2005-ben az ob pontversenyét, az idén az úgynevezett scratchviadalt nyerte meg, utóbbin lekörözve a mezőnyt. 2008-ban az olasz Cinelli csapatához került, ám az hamarosan megszűnt a gazdasági válság szorításában, az utóbbi két évet pedig egy meg nem valósult dél-afrikai ajánlat után egy erdélyi Pro Continental-alakulatnál, a Tusnádnál töltötte. Mint mondta, nem berobbanó ifjú tehetség, hiszen harmincéves, de szerinte a kerékpár nem a fiatalok sportja. Kérdésünkre így jellemzi magát. „Kisebb, vékonyabb alkatom a hegyekben kamatozik, s robbanékonyságot is hoztam magammal, ha nem is veszem fel a versenyt a világ legnagyobb sprintereivel, azért segíteni tudom a csapatom legjobbjait a hajráknál.”
Amikor bő három éve országúti magyar bajnok lett, edzőjével, Pócsföldi Ottóval – aki többek között a magyar válogatott triatlonosokat és a sokszoros duatlon-világbajnok Csomor Erikát is pallérozza – azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy lehetőség szerint kerüljön be egy háromhetes nagy viadal mezőnyébe. Ez a Lamprénél akár meg is valósulhat. „Ezeken a körversenyeken kilencfős csapatok indulnak, de nem ugyanazok az emberek, így talán nem vagyok esélytelen. Szakmai szempontból, publicitásban a Tour de France a legnagyobb, de a Giro emberközelibb, lazább, talán ezért szeretem jobban.”
Szeghalmi Bálint is szimpatikus, szeretetre és elismerésre méltó sportember, a szájából igazán őszintén hangzott: „Komoly lehetőség, nagy megtiszteltetés ez a szerződés nemcsak nekem, hanem az egész magyar kerékpársportnak.”
Élni viszont csak ő tud vele.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.