Számlákat fizetünk a hitelek helyett

Sokan inkább a villanyszámlát fizetik a lakáshitel helyett, amióta életbe lépett a kilakoltatási moratórium, és nem fenyegeti az adósokat közvetlen veszély. Pedig a problémák nem oldódtak meg: minden eddiginél nagyobb hitelbedőlési hullám indulhat el a közeljövőben, amikor lejárnak az adósoknak nyújtott törlesztési könnyítések.

Csécsi László
2010. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan lejárnak azok a hat–tizenkét hónapos időszakokra szóló fizetési könnyítések, amelyek a hitelek bedőlését voltak hivatottak megakadályozni. A nehéz helyzetbe került adósoknak a kedvezményes időszakban az eredeti részlet töredékét kellett fizetniük, ám még így is sokan maradtak el a törlesztéssel. A Magyar Nemzeti Bank harmadik negyedéves hitelezési elemzése szerint minden negyedik átütemezett kölcsön visszafizetése harmincnaposnál nagyobb késésben van, míg a már szinte biztosan menthetetlen, kilencven napot meghaladó elmaradások aránya eléri a 17 százalékot. Három hónappal korábban, június végén még 25 százalék volt a harminc napot meghaladó, és 12 százalék a kilencven napon túlnyúló késések aránya ebben a körben.
A jegybank adatai szerint szeptember végéig az átütemezett jelzáloghitelek 14-16 százalékánál ért véget a kedvezményes időszak, az idei év utolsó három hónapjában – tehát jelenleg – pedig további 18-20 százalék esetében jár le a könynyítés. A következő fél évben tovább élesedhet a helyzet, mivel ez idő alatt a most meglévő könnyített kölcsönök felénél zárul le a türelmi időszak. Az MNB munkatársai szerint a hitelfeltételek módosításának a sikere elsősorban attól függ, hogy milyen gyorsan tudjuk magunk mögött a válságot. Ha a kilábalás hosszasan elnyúlik, akkor az ügyfelek fizetési képessége is csak lassan javul, így a problémák ismételten jelentkezhetnek a türelmi időszak utáni törlesztő-
részletek fizetésével.
– Ezek a számok nem túl biztatók annak tükrében, hogy a türelmi időszak lejártával az adósoknak nem egyszerűen a régi részletüket kell fizetniük, hanem a kedvezményes időszakban rárakódott kamatokból származó további tartozás miatt a korábbinál is magasabb összeget – közölte lapunkkal az egyik nagy hiteltanácsadó cég vezetője. A szakember szerint ezekben a hónapokban egy új bedőlési hullám indulhat el, és nehéz megmondani, hogy mekkora károkat okoz majd. Ráadásul a bajokat tovább tetézi, hogy a fizetésképtelen ügyfelek adóssága növekedett a késedelmi kamatok miatt, ám az ingatlanjaik ára ezt nem követte, vagyis könnyen előfordulhat, hogy a megnövekedett tartozást már akkor sem fedezi a jelzálogként felajánlott ingatlan, ha sikerül azt viszonylag jó áron eladni. – Persze a jelenlegi pangó piacon igen nehéz túladni a lakásokon – jegyezte meg a szakember.
– A fizetésképtelenség elharapódzásának egyik oka az, hogy a fizetési moratórium hatására az adósok egy része úgy érezte, elhárult a feje fölül a veszély, hiszen nem lakoltathatják ki, ezért kevésbé igyekezett rendezni a helyzetét – közölte lapunkkal Kézdi Zsolt. A Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesületének elnöke szerint azonban túlzás lenne azt állítani, hogy csupán a moratórium miatt romlott a fizetési morál. Mint elmondta, már 2004-ben, jóval a válság kitörése előtt tapasztalni lehetett azt, hogy a szerződések betartása hagyott némi kívánnivalót maga után, ám akkoriban indult be a hitelezési verseny, így a bankokat nem különösebben foglalkoztatta a fizetésképtelenség veszélye.
Az elnök szerint a kölcsönök törlesztésének elmaradása nem egyszerűen arról szól, hogy az emberek a moratórium életbelépése után nem akartak fizetni, hanem arról, hogy sokan azokat a számlákat fizetik be, amelyek rendezetlenül hagyása a leggyorsabb és legfájóbb szankcióval jár a számukra. Elképzelhető, hogy a moratórium előtt a villanyszámla maradt kifizetetlenül, a lakáshitelt pedig rendezték az ügyfelek, hogy ne kerüljenek az utcára. Amikor azonban ez utóbbi veszély elhárult, inkább a villanyszámlát fizették be az anyagi gondokkal küzdő családok, hogy elkerüljék az áram kikapcsolását. Kézdi Zsolt szerint az adósok viselkedésében bekövetkező változást jól szemlélteti, hogy míg a moratórium bevezetése előtt viszonylag sok ügyfél fordult tanácsadókhoz, hogy megpróbáljon megoldást találni a fizetési gondokra, a tilalom életbelépése után az ügyfelek jó része felhagyott a megoldások keresésével.
A szakember szerint azt is fontos megjegyezni, hogy a könnyítések ellenére nem lehet ölbe tett kézzel ülni, a közhiedelemmel ellentétben csak a kilakoltatásokra vonatkozik a moratórium, a végrehajtásokra nem. Vagyis az eljárások folytatódnak, és annak költségei is hozzáadódnak a tartozásokhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.