Továbbra is sok a problémás adós

Hírösszefoglaló
2010. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nőtt a problémás banki ügyfelek száma, akik a kedvezőbb feltételek ellenére is késve fizetnek – tudatta a jegybank tegnap közzétett, a harmadik negyedévet vizsgáló felmérése. Noha a könynyítés (például a futamidő meghosszabbítása) a háztartási jelzáloghitelek hat-hét százalékát érintette, azonban az adósok egy része a kedvezőbb feltételek ellenére is nehéz helyzetben van, s késedelmesen fizet; a számok tanúsága szerint az ügyfelek 27 százaléka 30 napon túli fizetési késedelembe esett. S e tekintetben a következő fél év sem ígér sok jót: a hitelesek számára tömegesen jár majd le a könnyített időszak, amikor újra a régi kondíciókkal kell szembesülniük.
A jegybank kimutatása szerint a lakossági jelzáloghitelek esetében eddig ötven-hatvanezer szerződést rendeztek át, amely 350-400 milliárd forintnyi állományt jelent. Az érintettek tizenöt százalékának véget ért a könynyített időszak, további ötven százalékuk számára pedig a következő hat hónapban kezdődik a neheze, azaz a könnyítés vége. A kölcsönszerződések átalakítása tavaly, az év közepén került terítékre, amikor is a bankok többsége – elsősorban az erős svájci frank és a magas állástalanság miatt – másfél-két éves „lélegzetvételhez” juttatta a bajba jutott ügyfeleket.
Jegybanki szakértők szerint az a tény, hogy a munkanélküliség lassan mérséklődik, s a januártól hatályos adóváltozásokkal némileg gyarapodhatnak a háztartások jövedelmei, kedvező következményekkel járhat, hiszen mérsékelheti az újból megugró törlesztőrészletek kedvezőtlen hatásait. Ám az is tény: ha nincs élénk és tartós gazdasági növekedés, akkor az ügyfelek helyzete sem javulhat látványosan. Ráadásul a szóban forgó hiteleket sem lehet a végtelenségig átrendezni – noha a bankok minden bizonnyal keresik a felek számára megnyugtató és elfogadható megoldásokat. A harmadik negyedévben a lakáscélú hiteleknél 4,7-ről 5,3 százalékra, a szabad felhasználású kölcsönöknél pedig 9,4-ről 10,5 százalékra nőtt a könnyített hitelek aránya – olvasható az Mfor.hu tudósításában. A gépjármű-finanszírozás esetén viszont az erős svájci frank a korábbinál jóval erősebb átrendezésre késztette a bankokat és a lízingcégeket, 5,3-ról 7,8 százalékra nőtt az arány, ami az év végére a várakozások szerint eléri majd a 9 százalékot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.