Válságadó újratöltve

Bár a korábbinál kisebb mértékben, de 2012 után is fennmaradnának az ágazati különadók, hogy a büdzsé egyensúlyban maradhasson. A magán-nyugdíjpénztári visszalépések módját néhány napon belül ismerteti a kormány.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán vezeti fel a büdzsét. A 2011-es költségvetésről szóló törvényjavaslat jövő kedden kezdődő általános vitáját a parlamentben Orbán Viktor nyitja meg – erősítette meg az MTI értesülését tegnap a miniszterelnök szóvivője. Lázár János, a vezető kormánypárt frakcióvezetője korábban újságíróknak azt mondta, a képviselőcsoport egységesen támogatja a költségvetés koncepcióját, a konkrétumokról pedig további egyeztetések lesznek. A jövő évi költségvetés főösszegeiről várhatóan december 7-én dönt a Ház, a záróvitát és a zárószavazást december 23-ra tervezik.


A válságadó jelenlegi formája 2012 után megszűnik, a kormány azonban tárgyal az érintett ágazatok szereplőivel egy új szabályozásról az arányos közteherviselés érdekében – derült ki Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivőjének szavaiból. Két év múlva a tervek szerint a mostani terhek feléről egyeztetne az illetékes minisztérium a négy érintett ágazat képviselőivel. A tágabb költségvetési kitekintés szerint a pénzintézetek különadója a 2011-es 187 milliárddal szemben a következő három évben 93,5 milliárd forintot tesz majd ki, míg az ágazati különadók a jövő évi 161 milliárdról 2012-ben 166 milliárdra emelkednek, ám 2013-ban és 2014-ben is további 85,5 milliárd forint bevételt terveznek ebből – összegezte az MTI.
A különadók továbbélésére Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke hívta fel a figyelmet, aki arra is kitért tegnap egy televíziós műsorban, hogy kérdéses, mitől lenne nullszaldós a nyugdíjalap 2012-től, ha a magán-nyugdíjpénztári forrásokat a kormány az államadósság csökkentésére fordítaná. Erre külön Szijjártó nem reagált, azt azonban megjegyezte, hogy a kormány hamarosan dönt arról, hogy miként lehet átlépni a magánnyugdíjpénztárból az állami rendszerbe. A szóvivő közölte, hogy mindenkinek jóváírják majd azt, amit befizetett, ami az egyéni számlás rendszer bevezetését jelentené. Arra számítanak, hogy „az emberek nagy többsége vissza fog térni a nyugalmat és biztonságot adó állami nyugdíjrendszerbe”.
A különadók fenntartása és a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos fejlemények nem lepték meg a Magyar Nemzetnek nyilatkozó Suppan Gergelyt, a Takarékbank elemzőjét. Szerinte szükség lehet ezekre az intézkedésekre, hogy a költségvetés két év múlva is egyensúlyban maradjon, azonban a különadók meghosszabbítása hazánk megítélését ronthatja a befektetők körében. – Kérdéses, hogy a magánpénztári vagyont hogyan értékesíti majd az Államadósság Kezelő Központ – jegyezte meg Suppan. Erről még kedden Naszvadi György, a Gazdasági Minisztérium államtitkára azt mondta, hogy fokozatosan adják el ezeket az elemeket, figyelve arra, hogy ne okozzon zavart a piacokon.
Kérdésünkre Suppan megjegyezte: halvány lehetőség van arra, hogy a különadók meghosszabbítására mégse legyen szükség, ez a gazdaság teljesítményétől függhet. A Takarékbank elemzőjének számításai szerint a Költségvetési Tanács előrejelzéseinél jobbak lehetnek a növekedési mutatók a következő négy évben, a bejelentett autóipari beruházások hatására ötszázalékos GDP-bővülés is lehet egy adott évben. – A jövő évi költségvetés-tervezet megalkotásánál igen óvatosan járt el a kormány, a három százaléknál lényegesen alacsonyabb lehet az államháztartás hiánya 2011-ben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.