Védekező nyugdíjpénztárak

A rendkívüli gazdasági helyzetre való hivatkozással fel lehetett volna függeszteni az Alkotmánybíróság (AB) gazdasági alkotmányozással kapcsolatos jogkörét – jelentette ki Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára egy konferencián. A Stabilitás Pénztárszövetség tegnap az AB-hez fordult, kérve a magán-nyugdíjpénztári befizetésekkel kapcsolatos törvénymódosítások megsemmisítését.

Munkatársunktól
2010. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szonda. Az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosításának összevont általános vitája hétfő késő estére megviselte a képviselőket, így az idő múlásával egyre dekoncentráltabban és fegyelmezetlenebbül viselkedtek. A gőzleeresztésre a szocialista Szanyi Tibor szónoklata adott alkalmat: a rá irányuló figyelem egyre inkább fokozódott, de nem az általa elmondottak miatt, hanem azért, mert a képviselők azt kezdték találgatni, hogy ittas-e, vagy csak annak látszik. Novák Előd (Jobbik) két percre szót is kért, és megjegyezte, hogy képviselőtársa szavai „szondáért kiáltanak”. Szanyi erre némán, ugyanakkor félreérthetetlenül reagált: bal kezének kinyújtott középső ujjával integetett a honatya felé. Az általános ricsaj és derültség közepette Lázár János Fidesz-frakcióvezető „Józanság, józanság!” bekiabálással csitította a Tisztelt Házat. Szanyi ismét szót kért, azt javasolva, hogy a házelnök rendelje el az összes képviselő megszondáztatását. Ezen a ponton már a páholyokban ülő szakértők és újságírók sem tudtak uralkodni rekeszizmukon, főleg, amikor az MSZP-képviselő felvetését követően a fideszes padsorokból felharsant egy kiáltás, amely az esetre való tekintettel „Feles törvényt!” követelt. (B. B.)


Bencsik János egy tatabányai konferencián kifejtette, hogy veszélyezteti az Alkotmánybíróság a kormány mozgásterét, ha alkotmányellenesnek ítéli a szükséghelyzetben hozott gazdasági intézkedéseket. Az energiastratégiáért felelős államtitkár szerint fel lehetett volna függeszteni az AB gazdasági alkotmányossággal kapcsolatos jogkörét a rendkívüli gazdasági helyzetre hivatkozva. Úgy vélekedett, hogy ilyen esetben újra kellene kezdeni a „csatát” az IMF-fel és a szabad pénzpiacokkal, nehogy Magyarország visszakerüljön abba a megszorított helyzetbe, amelyben most Románia van. Az MTI tudósítása szerint Bencsik presztízskérdésnek nevezte a különadó elfogadását.
A parlamentben tegnap folytatódott Lázár Jánosnak (Fidesz) az alkotmányt, az AB-ről szóló és a különadót érintő javaslatainak részletes vitája. Varga László (MSZP) szerint az indítványok célja valójában az, hogy a magán-nyugdíjpénztári befizetésekből finanszírozzák a kormány társadalom- és adópolitikáját, hogy így teremtsenek fedezetet például a családi adózás bevezetésére. Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára közölte, az AB által követett gyakorlathoz igazítják a szabályozást, így valójában új témakörökben nem fogják korlátozni a testület tevékenységét.
Tegnap a magánnyugdíjpénztárak száz százalékát képviselő Stabilitás Pénztárszövetség közölte, hogy a magán-nyugdíjpénztári befizetésekhez kapcsolódó törvénymódosítások megsemmisítését kérte az AB-től, mivel sértik a jogállamiságot és a tulajdonhoz fűződő jogokat, és visszamenőleges hatályú rendelkezéseket tartalmaznak.
Eközben Tarlós István főpolgármester bejelentette, a maga részéről visszavonja az egyik, Kósa Lajos és Kovács Zoltán fideszes képviselőtársaival együtt tett törvénymódosító előterjesztését, mert úgy látja, az előterjesztés „a civil szervezetek ügyfélként való fellebbezési jogát korlátozná, illetve szüntetné meg”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.