Visszaadott önrendelkezés

Visszaadják az embereknek a pénzük feletti rendelkezés jogát, azt, amit a szocialista kormány tizenhárom éve vett el a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagság bevezetésével – hangzott el tegnap a parlamentben a nyugdíjvédelmi programhoz kapcsolódó előterjesztések tárgyalásakor. Az ellenzéki képviselők szerint a kormánynak csak a nyugdíjasok vagyona kell. A Selmeczi Gabriella (Fidesz) nevéhez köthető előterjesztést – hasonlóan a magán-nyugdíjpénztári befizetésekhez kapcsolódó törvénymódosításokhoz – késő este megszavazták a képviselők.

Szilágyi Richárd
2010. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Megnyitják a jelenlegi magánnyugdíjpénztár-tagok számára az átlépés lehetőségét az állami nyugdíjrendszerbe,
– megszüntetik a pályakezdők számára a magánnyugdíjpénztárba való kötelező belépést,
– az elmúlt években a vegyes rendszerből nyugdíjba vonultak számára megteremtik az állami rendszerbe való visszalépés utólagos lehetőségét,
– a magán-nyugdíjpénztári tagok átmenetileg – 2010. november 1. és 2011. december 31. között – tagdíj helyett járulékot fizethetnek a Nyugdíjbiztosítási Alap részére.


Elfogadta a parlament a magánnyugdíjpénztárakat érintő mindkét előterjesztést. A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nevével fémjelzett javaslat a tagdíjak átutalását 14 hónapra felfüggeszti; ezt a jogszabályt a Fidesz és a KDNP támogatta, az LMP nemmel szavazott, a Jobbik pedig tartózkodott. A magánnyugdíjpénztárak választhatóságáról szóló (a kötelező tagságot eltörlő) javaslatot már a Jobbik is támogatta, az LMP pedig itt is nemmel voksolt. A szocialisták egyik szavazáson sem vettek részt, sőt az ezeket megelőző, más jogszabályokat érintő voksolások alól is kihúzták magukat. Így számos tervezet kapcsán még saját módosító indítványaikat sem támogathatták.
A nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló javaslat vitájában Selmeczi Gabriella (Fidesz) előterjesztő úgy érvelt: mindenkinek visszaadják a saját pénze feletti rendelkezés szabadságát. A javaslat egyrészt megnyitja a jelenlegi magánnyugdíjpénztár-tagok számára az átlépés lehetőségét az állami nyugdíjrendszerbe, megszünteti a pályakezdők számára a magánnyugdíjpénztárba való kötelező belépést, nem utolsósorban pedig az elmúlt években a vegyes rendszerből nyugdíjba vonultak számára megteremti az állami rendszerbe való visszalépés utólagos lehetőségét.
Az ellenzék megosztottsága a nyugdíjkérdés megítélésében a vitában is nyilvánvaló volt. – A kormány el akarja lopni a nyugdíjakat, hogy legyen pénzük egy igazságtalan adórendszerre – mondta a szocialista Burány Sándor. Szanyi Tibor (MSZP) pedig hárommillió rendbeli, bűnszövetségben elkövetett hivatali sikkasztásról beszélt, s arról, hogy ezért az MSZP büntető- és polgári pereket indít a javaslatot megszavazó képviselők, pártok és a kormány ellen. Mesterházy Attila MSZP-elnök és frakcióvezető egyébként tegnap az államfőnél tett látogatásakor azt kérte Schmitt Páltól, ne írja alá a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos jogszabály-módosítást, hanem kérjen normakontrollt az Alkotmánybíróságtól. Az LMP-s Vágó Gábor a vitában azt állította, „sunyiban végrehajtott nyugdíjreformot látunk”. A jobbikos Rozgonyi Ernő viszont úgy látta, a pénzszivattyúként működő pénztárakat a Világbank és az IMF támogatásával hozták létre.
A vitát megelőzően a Fidesz frakcióvezetője is a javaslatok mellett érvelt. A kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságra vonatkozó döntésével 1997-ben a szocialista kormány az emberek önrendelkezési jogát vette el – szögezte le Lázár János. A frakcióvezető szerint lehetővé kell tenni, hogy a polgárok maguk döntsék el, vissza akarnak-e térni az állami nyugdíjrendszerbe. Ezt követően Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elmondta: 12 év alatt az infláció felett 0,73 százalékos hozamot értek el nagyon magas vagyonkezelési költségekkel, tehát pazarlóan működnek. A miniszter hozzátette, a szocialisták támogatták, hogy az 52 évesnél idősebbeknek lehetőségük legyen visszatérni az állami rendszerbe, rejtély – mondta –, hogy most miért nem támogatnak egy hasonló intézkedést.

Blogol a bukott kormányfő. Gyurcsány Ferenc az üggyel kapcsolatban blogjában tegnap arról értekezett, hogy a magánpénztári befizetések állami rendszerbe való visszairányításával látható hiányt tesz láthatatlan adóssággá. – Jövőre szóló megtakarítást költ el ma, és ezzel jövőbeni adósságot állít elő. Ez a legnagyobb baja a nyugdíjrendszer államosításának – írta a miniszterelnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.