A parlament előtt a nyugdíjjavaslat

Ma kerül az Országgyűlés elé a nyugdíjrendszer átalakítását lehetővé tevő két jogszabálytervezet, a képviselők pedig december 13-án már el is fogadhatják azokat. Az MSZP népszavazást, alkotmánybírósági eljárást és az állam beperelését helyezte kilátásba, a pénzüket féltő magánkasszák érdek-képviseleti szervezete pedig uniós beavatkozást sürget.

Bodacz Balázs
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma terjeszti a parlament elé a kabinet a nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó két törvényjavaslatot – jelentette be Selmeczi Gabriella (Fidesz), a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja. A szerdán elfogadott kormányzati koncepció lényege, hogy a második pillér, vagyis a kötelező magán-nyugdíjpénztári támasz lényegében megszűnik. A pénztártagoknak ugyan lehetőségük van rá, hogy eddigi felhalmozásaikat továbbra is a magánkasszáknál vezetett számláikon tartsák, ám ha ezt megteszik (bár nyugdíjjárulékot, illetve az azt felváltó nyugdíjadót kötelező lesz fizetniük), akkor az állami nyugdíjjogosultságtól elbúcsúzhatnak. Így valószínűsíthető, hogy szinte mindenki kiveszi pénzét a piaci alapon működő számlákról. A részletszabályokat tartalmazó javaslatok végszavazása december 13-án lesz, a pénztártagoknak pedig január végéig kell dönteniük arról, hogy átlépnek-e az állami alapba. Ha a határidőig nem tesznek szándéknyilatkozatot, akkor automatikusan az állami rendszerben találják magukat.
Selmeczi Gabriella tegnap elmondta, azok, akiknek a magán-nyugdíjpénztárban jelenleg meglévő pénze kevesebb, mint amenynyit befizettek (tehát a pénztár veszteséggel kezelte a megtakarításaikat), az államtól számíthatnak káruk megtérítésére; persze csak akkor, ha visszalépnek a közösségi rendszerbe. Vannak azonban olyanok is, akik némi profitot könyvelhetnek el, ha ők a megtakarításaikat átviszik az állami kasszába, akkor a korábban képződött hasznot adómentesen felvehetik. Aki a jelenlegi vegyes rendszerben szerzett nyugdíjjogosultságot, annak ez megmarad 2012 első napjáig. Aki önként 2 százalékkal többet fizetett a magánpénztárba, az felveheti azt adómentesen vagy átirányíthatja az önkéntes nyugdíjpénztárba.
A központi nyugdíjkassza 800 milliárdos mínuszban van, ez a hiány egy az egyben eltűnne, ha a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások, vagyis közel 3000 milliárdnyi vagyon megjelenne az állami rendszerben. Az említett összeg fele magyar állampapírban van, ezt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) azonnal kivonja a forgalomból, tehát az adósság 1500 milliárddal kevesebb lenne. A vagyon másik felét magyar, illetve külföldi részvények teszi ki, az ÁKK ezeket folyamatosan értékesíti majd.
Mesterházy Attila MSZP-elnök a tervezetre reagálva bejelentette: az Alkotmánybírósághoz fordulnak és népszavazást kezdeményeznek az ügyben, továbbá pertársaságot is létrehoznak, és beperelik a magyar államot. Az LMP „útszéli zsarolásnak” nevezte a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által szerdán bejelentett koncepciót. A Jobbik a magánnyugdíjpénztárak „államosítását” helyesnek tartja, de hiányolja a valódi egyéni számlavezetést.
A Stabilitás Pénztárszövetség elnöke, Bába Julianna – miután tárgyalt Matolcsy Györggyel – tegnap elmondta, a szervezet petícióval fordul az Európai Parlamenthez. Ebben természetesen nem a számukra eddig óriási üzletet jelentő tőke elveszítése, hanem „3 millió magyar pénztártag alkotmányos jogainak megsértése miatt” aggódnak, és uniós ombudsman kinevezését kérik. A Stabilitás ezen kívül azt is tervezi, hogy a strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordul „hátrányos megkülönböztetés és a joggal való visszaélés tilalmának megsértése miatt”. A Vegyipari Dolgozók Szakszervezete rendkívüli egyeztetésre hívja az érdekképviseleteket, hogy dolgozzanak ki közös akciótervet „a kormány magánnyugdíjpénztárak elleni intézkedéseinek lefékezésére”.

Fenntartások. Londoni felzárkózó piaci elemzők szerint a tervezett nyugdíjpénztári változások növelik hazánk leminősítésének kockázatát. Az Európai Bizottságnak számos fenntartása van a nyugdíjrendszerre vonatkozó magyar elképzelésekkel kapcsolatban – mondta Amadeu Altafaj Tardio, Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője a távirati irodának. A tisztviselő a fenntarthatóság miatt aggódott, mondván, „nem jó, ha a nyugdíjalapok által felhalmozott értéket a folyó kiadások finanszírozására fordítanák, ahogy azt a 2011-es költségvetési tervezet sugallni látszik”. Az Eurasia Group londoni felzárkózó piaci elemzői szerint „centralizációs” törekvések rejlenek a kormányzati intézkedések nyomán egyébként javuló magyar költségvetési kilátások mögött, a nyugdíjpénztári rendszerben tervezett változtatások pedig növelik Magyarország leminősítésének kockázatát, mivel nem javítják a magyar költségvetés szerkezetét. A BNP Paribas szerint a nyugdíjrendszer változtatásaiból eredő rövid távú előnyök „illuzórikusnak” fognak bizonyulni, ha a magyar gazdaság gyenge marad. A folytatódó gyengeség valószínűsíthető, tekintettel „a kiszámíthatatlan gazdaságpolitikai váltások” miatt kilengésekre hajlamos piacokra, és az ugyanezen okból gyenge beruházásokra – állítja a bankház. A magán-nyugdíjpénztári átutalások felfüggesztéséről a Standard & Poor’s úgy vélte, jóllehet ez alkalmas a kormányzati szféra deficitjének mérséklésére, ám alááshatja a közfinanszírozás hosszú távú fenntarthatóságát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.