Az írás megmaradt

Ludwig Emil
2010. 12. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szó elszáll, az írás eltűnik… Ennek az alkalmi szólásnak a megértéséhez el kell mesélnem egy történetet. Az 1970-es évek elején a Magyar Néphadsereg első honi légvédelmi rakétás hadosztályának törzsében szolgáltam. Egy ideig írnok lévén, a századnapló vezetése volt a feladatom, ami a legfontosabb harci teendőnek számított békeidőben. Idegtépő csatákat kellett megnyernem az elöljárók ellenében, az arra érdemes sorstársaim javára, közben vigyázva arra, hogy egyik fél részéről se rendülhessen meg a bizalom irántam. Nap mint nap be kellett vezetnem a vaskos naplókönyvbe az állomány létszámára, a szolgálatra és távollétre vonatkozó adatokat, minden változást, a bent tartózkodó és máshová vezényelt, gyengélkedő, kórházban, kimaradáson, eltávozáson, szabadságon és fenyítés alatt lévő katonák nevét stb. A naplóban szereplő számoknak és neveknek egyezniük kellett az előre soha nem tudható létszámellenőrzésekkor megszámlált lábak felével. Természetesen mindig voltak, akiknek fontos, halasztást nem tűrő teendőjük akadt házon kívül – mint például randevúzni a csajukkal vagy jól berúgni –, az esélyük azonban, hogy legálisan kimehessenek a városba, ugyannyi volt, mint annak, hogy a közeli Osztapenkó-szobor lépést vált. Az egyetlen út (a kerítésen kívül) a századnapló révén vezetett a szabadságba, konkrétan az előző írnoktól örökölt töltőtoll segítségével. Ezzel írtam be a neveket és a létszámot a – délutáni foglalkozás végeztével a századparancsnok által ellenőrzött – naplóba. A tintát később, az előre sosem tudható létszámellenőrzés esetén, hamar el lehetett tüntetni az ezred fotósától kapott fixírsóoldattal, majd másnap reggel golyóstollal vissza lehetett írni. Látod – mutatta nekem Bürger tizedes, az öreg írnok a világos ablak felé tartott századnaplót –, a szó elszáll, az írás eltűnik.
Valahogy így történt ez a dolog az 1989-ig hazánkban működött politikai rendőrség, a Belügyminisztérium (BM) titkos ügyosztályainak írásos adataival, dokumentumaival is. A szó elszáll, az írás megmarad, gondolták eredetileg a titkosrendőrök és besúgók, hiszen a szóbeli megállapodásokat utóbb bárki a saját érdekeinek megfelelően csűrheti-csavarhatja. Amit azonban kőbe, rovásbotba véstek, papiruszra, pergamenre, írógéppapírra írtak, az feketén fehéren megmarad. Megmaradtak az 1945-től 1998-ig működött kommunista állambiztonsági szolgálatok iratai, a III/1-es, 2-es, 3-as stb. ügyosztályok titkos anyagai, a tartótisztek és a hálózatba beszervezett ügynökök, besúgók munkásságát, jelentéseit tartalmazó dossziék is. Több mint húsz év telt el a régi rendszer bukása óta, de még mindig legfeljebb pár százra tehető azoknak a honfitársainknak a száma, akikről az ország népe is megtudhatta, mivel töltötte a szabad idejét az előző rendszerben. Volt egy-két nagyobb durranás, irodalmi értékű coming out és kínos leleplezés, csöndes viszszavonulás a közéletből, de a hivatalosan ötvenezer körülire taksált, mások magánéletéből anyagi és politikai hasznot húzó köpőlégy munkásságának dokumentumait eddig csak az arra felhatalmazottak ismerhették meg. A teljes iratanyagot 60, azaz hatvan évre titkosították, ha ez tovább így maradna, képzeljünk el egy időutazást 2040-be, amikor az irattár előtt 110 éves öregurak izgatottan várják a nyitást, hogy végre megtudhassák, kinek köszönhették a becsukásukat 1960-ban. Ám a legutóbbi hírek szerint a jövő év elején a kormány elé kerül az a törvénytervezet, amely lehetővé teszi az egykori megfigyelteknek az aktáik, besúgóik megismerését.
Jobb későn, mint soha. Kérdés csupán, megmaradt-e minden írás, avagy továbbra is csak a jelentésírók válogatott munkái lesznek olvashatók?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.