Csáth Géza vizuális margójegyzetei

R. Kiss Kornélia
2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy Csáth Géza-rajz, hagyományos falusi életkép: este van, kaput nyitnak, a gazda beszekerezik a portájára. Családias jelenet, a szekér emberekkel van megrakva, hátul valaki vidáman lógázza a lábát, de a bakon a halál ül. A sokatmondó „vizuális egypercesek” a Páciensek könyvéből származnak, amelyet a Szabadkai Városi Könyvtár adott kölcsön a Közép-európai Kulturális Intézetnek. A szakmai napló nem az orvos bejegyzései, hanem a rajzos széljegyzetek miatt érdekes: a lapok fejléceit elfoglaló képeken az írói világából ismert szorongások és a csáthi fantázia sajátos villanásai köszönnek vissza, a kiállítás rendezői idézetekkel is illusztrálták a hasonlóságot.
A napló minden oldalán számozás: 187. nap, 188. nap és így tovább. Vészjósló, ha arra gondolunk, milyen órák ketyegtek ekkortájt Csáth életében: alig három év van hátra addig, hogy lelője a feleségét, majd megmérgezze magát. Csak később, az egyik rajzból derül ki, hogy a Földesen töltött munkanapjait számolgatta a fejléceken: szépen megszerkesztett oklevélben hoz határozatot, hogy „234. földesi munkanapjának dolgát elvégzi”. A határozatot kormányzóként a Józan Ész jegyzi. Egy másik nap a címerét alkotja meg ennek a belső köztársaságnak, az egyik felében fekete háttér előtt a lúdtoll és az orvosi könyv, a másikban egy visszatérő kép: rózsaszín alapon hajladozó mákfejek. A halál is gyakorta ebben a színben jelenik meg: rózsaszín temetési menet, a Golgota hangyányi keresztekkel, hatalmas ciklámen éggel. De rajzol nőket is, bibliai jeleneteket, távoli városokat, néha pedig egészen elképesztő fantázialényeket: halat lábakkal, kígyófarokkal, embernyi békákat, ördögöket az emberalakok sorába, amelyek írói világából is ismerősek lehetnek.
(Csáth Géza, Rajzok, Szabadka. Közép-európai Kulturális Intézet, 2010. december 8-ig.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.