Csopak a leggazdagabb város

Az idén a Balaton-parti Csopak a leggazdagabb magyar település, a sor végén azonban változatlan a helyzet: ugyanúgy Tiszabő polgárainak van a legkevesebb elkölthető jövedelmük, mint tavaly. Borsod-Abaúj-Zemplén megye viszont már elkerült a „kiesőzónából”, s Budapest fölénye is mérséklődött – derül ki a GfK Hungária tegnap megjelent felméréséből.

Hajdú Péter
2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Balaton északi partján található Csopak úgy került a települési rangsor élére, hogy rajta kívül még a 2006-os toplistás Pest megyei Telki is megelőzte a tavalyi első Budaörsöt. A fővárossal határos település így a dobogó harmadik fokára szorult vissza. A listavezető Csopak teljesítményét növeli, hogy amíg tavaly csak a kereskedelmi forgalomban elköltött pénzek (kiskereskedelmivásárlóerő-index) tekintetében állt az élen a város, addig az idén már az összes elkölthető jövedelem (általános vásárlóerő-index) vonatkozásában felküzdötte magát a rangsor élére.
A legszegényebb települések ötös fogata is változott, hiszen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kántorjánosi bekerült a leginkább lemaradó községek közé, ahol egyébként továbbra is két Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település, Vilmány és Szendrőlád szerepel. Jász-Nagykun-Szolnok megye viszont előrelépett, hiszen amíg tavaly még két települése volt a legszegényebbek között, addig az idén már csak Tiszabő található a sereghajtók között, igaz, éppen az utolsó helyen. Vagyis az országban itt van a legkevesebb elkölthető pénzük a polgároknak. Tiszabőn az átlagos vásárlóerő az országos átlagnak alig több mint negyven százaléka. Még nagyobb a lemaradás, ha az éllovas településekhez hasonlítjuk a leginkább lemaradó helyiségeket, hiszen a lista élén álló Csopakon élők vásárlóereje az átlagot csaknem 37 százalékkal haladja meg. Ez egyben azt is jelenti, hogy a leggazdagabb városokban lakók 2,5–3,3-szor annyit tudnak vásárolni, mint a sereghajtó településeken élők. A megyék rangsorában jelentősebb változások következtek be, mint a települési rangsorban. A sort továbbra is Budapest nyitja: az itt lakók vásárlóereje átlagosan 33 százalékkal haladja meg az országos szintet.
– Érdekes, hogy amíg a korábbi években rendre nőtt a főváros előnye a megyékhez, illetve az országos átlaghoz viszonyítva, addig most ez a trend megtörni látszik – hangsúlyozta Kui János, a GfK Hungária kereskedelemkutatási részlegének vezetője. A második helyen, akárcsak tavaly, Fejér megye áll, amely stabilan tartja magát. Jelentős változás viszont, hogy Győr-Moson-Sopron megyét az idén Fejér mellett már Komárom-Esztergom megye is megelőzte, így leszorult a dobogóról.
A sor végén továbbra is – akárcsak 2006 óta minden esztendőben – Szabolcs-Szatmár-Bereg megye áll, ahol az átlagos vásárlóerő-index alig háromnegyede az országos átlagnak. Előtte Békés, azelőtt pedig Bács-Kiskun áll. Az utóbbi megye korábban jellemző előretörése két évvel ezelőtt megtorpant, s azóta folyamatos visszaesés figyelhető meg. Jelentősen előrelépett viszont Borsod-Abaúj-Zemplén megye, amely 2007 óta négy helyet javítva elkerült a veszélyzónából.
A megyék összességét tekintve megállapítható, hogy az ország nyugati felében határozottan magasabb az emberek jövedelme, s így vásárlóerejük is. A Dunától keletre fekvő megyék közül csak Heves és Csongrád közelíti meg az országos átlagot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.