Éles vita a sztrájkjogról

A munkaadók támogatják, a szakszervezetek és az ellenzék elutasítja a kormány sztrájktörvény-módosítással kapcsolatos elképzeléseit. Eszerint a közszolgáltatások területén csak akkor lenne jogos a munkabeszüntetés, ha egyezség születik az elégséges szolgáltatásokról. A törvény vitája alatt Varga László (MSZP) a p -ba küldte a kormánypártiakat.

Bákonyi Ádám
2010. 12. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Indulatokat szült a kormány sztrájktörvény-módosításának terve. A tegnap hajnali vitában Varga László (MSZP) a p…-ba küldte a kormánypártiakat, majd elnézést kért, s azzal magyarázkodott, hogy az Országgyűlés alelnöke rövid tárgyalás után rekesztette be az általános vitáját, amihez ő még hozzá akart szólni. A Fidesz a parlament tekintélyének helyreállítása érdekében lemondásra szólította fel Vargát, Ágh Péter szerint a szocialista politikus kijelentése méltatlan az Országgyűléshez.
Ismert, Kara Ákos és Kontur Pál fideszes képviselők pénteken nyújtották be javaslatukat, amely szerint a munkabeszüntetések alatti, még elégséges szolgáltatást törvény állapíthatja meg. Törvényi szabályozás hiányában csak akkor lehetne sztrájkolni a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végző cégeknél, ha megállapodás születik az elégséges szolgáltatások mértékéről. Ennek hiányában a munkabeszüntetés akkor lenne megtartható, ha a munkaügyi bíróság jogerős határozata megállapította a még elégséges szolgáltatás mértékét. A munkaügyi bíróságnak öt napon belül kellene döntenie, a határozat ellen a közléstől számított öt napon belül lehetne fellebbezni, a másodfokú bíróság pedig ugyancsak öt napon belül döntene. Az előterjesztők szerint a rövid bírósági határidők biztosítják a sztrájkjog gyakorlását, ugyanakkor megoldódik az elégséges szolgáltatásról szóló megállapodás elmaradása miatti jogbizonytalanság.
Az ellenzék és a szakszervezetek elutasítják a módosítást, szerintük az sérti a munkavállalók alkotmányos jogait. Követelik, hogy a kormány vonja vissza a javaslatot és a sztrájktörvény módosításáról az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) egyeztessen a munkaadói és munkavállaló képviseletekkel. Lamperth Mónika (MSZP) a törvény vitájában azt javasolta, hogy az elégséges szolgáltatás mértékét a munkaadók és munkavállalók közötti megállapodás rögzítse. Az utóbbi évek legtöbb sztrájkját szervező Liga szakszervezetek szerint pedig amennyiben a felek nem tudnak megállapodni az elégséges szolgáltatásokról, úgy azt a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálatnak kellene meghatároznia.
Az, hogy az esetleges sztrájkok előtt meg kell állapodni az elégséges szolgáltatások mértékéről nem a munkavállalói jogok csorbítását, hanem a játékszabályok rögzítését jelenti – mondta lapunknak Dávid Ferenc. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára az elmúlt évek vasúti, illetve BKV-s munkabeszüntetései alapján úgy vélekedett: a dolgozókat természetesen megilleti a sztrájkhoz való jog, az viszont tarthatatlan, hogy a lakosság nem tudja, mikor jön, ha jön egyáltalán a vasút vagy a busz. – Az immár húszéves sztrájktörvény elavult, megérett a változásra. Jól jelzi ezt az is, hogy szakszervezetek, munkáltatók sajnos több alkalommal egyaránt megszegték a jelenlegi szabályozást – fogalmazott Dávid Ferenc, aki további pontosításokat is szükségesnek tartana például a politikai vagy a szolidaritási sztrájk kérdésében. A sztrájktörvény módosításáról a tervek szerint csütörtökön tartják a zárószavazást az Országgyűlésben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.