Elszámoltatás további két tételben

Sikkasztás és hűtlen kezelés elkövetésének gyanújával tett feljelentést az elszámoltatási kormánybiztos az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézettel (EKI) kapcsolatos kormányzati vizsgálatok során feltárt visszásságok miatt – jelentette be tegnap Budai Gyula. Sajtótájékoztatóján Szócska Miklós egészségügyi államtitkárral arról számolt be, hogy a HospInvest ügyében is feljelentést tesznek számviteli rend megsértése és csalás gyanúja miatt.

Dénes Zoltán
2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kezdetektől a bukásig
2000: Megalapították a társaságot, amely később különböző időpontokban megkapta a kiskunhalasi, a hatvani, a gyöngyösi és a parádfürdői kórház üzemeltetését. A körmendi fekvőbeteg-ellátó intézmény működtetői joga is ehhez a vállalkozáshoz került, ám ezt a társaságból 2006-ban kiváló Kern József ismert egészségügyi vállalkozói cége, a MediSyst Kft. vitte tovább. Azóta ez a vállalkozás is kivonult az egészségügyi piacról.
2007. október: Négymillió euróért 25 százalékos tulajdonrészt szerzett a zrt.-ben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).
2008. február: A szocialista többségű Heves Megyei Közgyűlés úgy döntött, hogy a HospInvestnek adja át az általa fenntartott és veszteségesen működő egri Markhot Ferenc Kórház működtetését. A döntéssel szemben óriási társadalmi ellenállás bontakozott ki. Végül a cég 2008 novemberében mégis átvette az intézményt. A Nógrád Megyei Bíróság 2009 márciusában első fokon érvénytelenítette a megyei kórház üzemeltetésére vonatkozó szerződést, másodfokon azonban elutasította a kórházvédők keresetét.
2009. március: Az EBRD jelentős veszteséggel adta el részesedését a többi tulajdonosnak, és kiszállt a cégből azzal az indokkal, hogy a 2008-as magyarországi népszavazás súlyos következményekkel járt a HospInvest üzleti terjeszkedésére.
2009. április: A Fővárosi Bíróságtól csődvédelmet kért a cég, miután a CIB Bank leemelte számlájáról az OEP által átutalt finanszírozás teljes összegét, és azt az általa lejárttá tett hitel törlesztésére fordította.
2009. május: Megtörtént a csődeljárás közzététele.
2009. május: A hatvani önkormányzat arról döntött, hogy szeptember 1-jétől a hatvani és a parádfürdői kórház üzemeltetését visszaveszi a társaságtól, mivel az beismerte, hogy nem tudja teljesíteni vállalt fejlesztési kötelezettségeit.
2009. június: A gyöngyösi, a kiskunhalasi önkormányzat, majd a Heves
Megyei Közgyűlés (Eger) is bejelentette, hogy a kórházak üzemeltetését viszszaveszi.
2009. július: Jogerőre emelkedett a felszámolás.
2010: Az év első felében készült összesítés szerint a HospInvest ellen sokmilliárdos követelést nyújtottak be a beszállítók. A felszámoló a bejelentett hitelezői igények nagy részét nem fogadta el, de így is körülbelül ötmilliárd forintra tehető az az összeg, amelyet szerinte is jogosan követelnek a HospInvesttől. Úgy tűnik azonban, évekig biztosan senki nem jut majd hozzá a pénzéhez azok közül, akiknek a cég tartozik. A kis beszállítók pedig nagy valószínűséggel soha nem kapják meg kintlévőségüket a csődbe jutott kórház-üzemeltetőtől. (Z. N.)


Budai Gyula kiemelte, hogy a mostani lépések bizonyítják, az elszámoltatás elérte az egészségügyi területet is. Mint mondta, a kormány igyekszik kivizsgálni a leköszönt szocialista–liberális kabinet „ámokfutásának” részleteit. Emiatt vizsgálták meg az EKI tevékenységét is, amelynek ellenőrzése során megállapították, hogy Kárpáti Zsuzsanna, a szervezet korábbi főigazgatója, volt szocialista parlamenti képviselő az idei országgyűlési választáson saját kampánya céljaira használta a szervezet erőforrásait.
*
Budai Gyula beszámolója szerint emellett kiderítették azt is, hogy a főigazgató asszony személyével kapcsolatba hozható cégek részére a hölgy utasítása alapján, a hivatali utat megkerülve adtak ki készleteket. Az intézetnek Vári Gyula volt szocialista országgyűlési képviselő is készített tanulmányokat, amelyek hitelessége erősen megkérdőjelezhető. A kormánybiztos szerint volt olyan eset, hogy Vári nem is járt az épületben, amelyről tanulmányt készített az EKI részére. Ezeken túlmenően a vizsgálat azt is megállapította, hogy az EKI közbeszerzési eljárásai során indokolatlanul alkalmazott külsős ügyvédeket, akik között szerepelt Kárpáti Zsuzsanna férje, valamint az Egészségügyi Minisztérium korábbi ügyvédje is. Emellett – tette hozzá – az EKI teljesen indokolatlanul vásárolt 45 millió forintért számítástechnikai eszközöket, amelyek a mai napig a raktárban porosodnak.
– Szánalmas és nevetséges próbálkozás ez a lejáratásomra, aminek semmilyen alapja nincs – ezekkel a szavakkal kommentálta a feljelentést Kárpáti Zsuzsanna. Az EKI volt főigazgatója úgy látja: azért indítottak ellene nemtelen támadást, mert kérte a munkaügyi bíróságot, hogy helyezze vissza őt posztjára.
Szócska Miklós arról számolt be, hogy a HospInvest ügyében ismeretlen tettes ellen tesznek feljelentést a vámhatóságnál számviteli fegyelem megsértése és csalás gyanúja miatt. Kérdésünkre válaszolva hozzátette: azok a gazdálkodási átláthatatlanságok, amelyek miatt ezt a tényállást megállapították, a szóban forgó egészségügyi ellátási modell egészét és valamivel több mint 4,4 milliárd forint közpénzt érintettek. Hozzátette: ebből is egyértelműen látszik, hogy a közszolgálati ellátásnak nincs igazán alternatívája. Emlékeztetett arra, hogy a HospInvest által üzemeltetett egészségügyi intézményeket – így például az egri kórházat – tavaly vették át önkormányzati társaságok, miután a magáncég felszámolási eljárást kezdeményezett maga ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.