Feszült várakozás a Koreai-félszigeten

Nem követte a konfliktus gyors kiszélesedése a keddi tüzérségi összecsapást a koreai fronton, de a megtámadott déli szigeten a romok átvizsgálásakor kiderült, hogy az eddig ismertté váltakon túl az incidens két civil áldozatot is követelt. Miközben a térségben érintett hatalmak haderői fokozott harckészültségben, ugrásra készen várakoznak, a vita arról folyik, hogy melyikük fellépése tudna enyhíteni a kialakult robbanásveszélyes helyzeten.

Zord Gábor László
2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arzenálok mindkét oldalon. Más-más módon ugyan, de mind Észak-, mind pedig Dél-Korea arzenálja lenyűgöző. Phenjan az általános értékelések szerint mintegy egymillió embert tart fegyverben, és ezeket erőforrásai függvényében igyekszik ellátni haditechnikával. Bár – a nukleáris fegyvert is beleértve – értek el technológiai áttöréseket, a hangsúly továbbra is az egyszerűbb eszközök tömeges alkalmazására helyeződik. Dél-Korea amerikai szövetségesként alapvetően a legkorszerűbb tengerentúli technológiákra költi a gazdasági sikerből származó milliárdjait, de a kilencvenes évek, a szovjet bukás óta meglepően szoros együttműködést folytat Oroszországgal is. Általános értékelések szerint mindezzel Szöul képes lenne egy átfogó északi agresszió kezelésére is, ám a sűrűn lakott déli területek pusztulásának lehetetlen elejét venni. Miként a Jonpjong-szigetnél is beigazolódott, egy északi tüzérségi támadást nem lehet elhárítani. Miközben ugyanis a rakétavédelem egyre inkább realitássá válik szerte a világban, a viszonylagosan kis méretű tüzérségi (ágyú)lövedékek megsemmisítése repülés közben még mindig problematikus feladat. Az egyetlen opció az északi tüzérség csoportosításainak megelőző csapással történő pusztítása, ami viszont politikai értelemben nehezen vállalható. (Z. G.)


Dél-Korea a szövetségesünk. A koreai háború óta az. Mi pedig határozottan megerősítjük elkötelezettségünket, hogy szövetségesként megvédjük Dél-Koreát – mondta hivatalos nyilatkozatában Barack Obama, amellyel az összecsapásra reagált. Az amerikai elnököt álmából keltették fel a hírrel, amelynek kezelésére szükség volt az ő döntéseire is, hiszen a Koreai-félszigeten állomásozó amerikai erők ilyen szintű harckészültségbe helyezése azt jelenti, hogy felélednek a háborús helyzetre tartogatott szervezeti-vezetési struktúrák. Hogy kijelentésének nyomatékot adjon, Obama telefonon beszélt Li Mjungbak dél-koreai elnökkel, akivel közös hadgyakorlat megrendezésében állapodott meg. Megfigyelők megjegyzik: a szöuli vezetés szokatlanul súlyos helyzetben találta magát, hiszen perspektivikus tervei megvalósításához minden áron, még a halálos áldozatokat követelő provokációk válasz nélkül hagyásával is el kell kerülnie a háborút, ugyanakkor nem mutatkozhat gyengének sem, különös tekintettel arra, hogy Ázsia egyik legerősebb, de mindenképpen egyik legkorszerűbb hadereje ott van az eszköztárában.
Tegnapra kiderült az is, hogy a Jonpjong-sziget elleni keddi északi tűzcsapás két déli tengerészgyalogoson kívül két civilt is megölt. A két hatvan év körüli férfi megégett holttestére azon épületek romjai között leltek, amelyek elpusztultak a mintegy kilencven tüzérségi lövedék becsapódásakor. A civilek kimentését végző dél-koreai parti őrség közlése szerint mindketten építőmunkások voltak, akik a szigeten dolgoztak.
Miközben a félszigeten feszülten várják az újabb fordulatokat, a szomszédok és a világ a feszültség enyhítésének módjait keresi, és sokan ezt Kínában látják. Kan Naoto japán kormányfő például azzal a kéréssel fordult tegnapi sajtóértekezletén Kínához, hogy segítsen megfékezni Észak-Koreát, amelynek tüzérsége az előző nap ágyúzott egy dél-koreai szigetet, négy embert megölve. Kitazava Tosimi védelmi miniszter ugyanakkor azt mondta: nem lehet kizárni annak eshetőségét, hogy az észak-koreai atomfegyverprogram már igen előrehaladott állapotban van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.