Kamionszám szállítják feketén a borokat

Szakmai becslések szerint megközelítőleg 10 milliárd forintos áfabevételtől esik el az állam a borok számla nélküli értékesítése miatt – derült ki az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága borászati albizottságának tegnapi ülésén. Míg egy borásztól már akkor is megkövetelik a jövedéki zár meglétét, ha csak a szomszédhoz visz két liter bort, addig a kereskedő mindenféle megkötés nélkül szállíthatja kamionszám az importbort.

Dénes Zoltán
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tisztázni kell az állami hivatalok ellenőrzési jogosultságait és a borászok bevonásával e szervezeteknek együttműködési megállapodást kell kötniük annak érdekében, hogy átláthatóvá váljon a borfogalmazás a hazai piacon – hangzott el a szőlészeti és borászati albizottság tegnapi ülésén. Érdekességként említhető meg, hogy míg korábban a hazánkba érkező borimport kapcsán a fő kérdés az volt, hogy miként fordulhat elő több százezres hektoliter eltérés az olasz és a magyar statisztikai nyilvántartás között, a tegnapi megbeszélésen már inkább a hamis borcímkézésre, illetve az úgynevezett álexportra terelődött a figyelem. A statisztikákban felmerülő eltéréseket ugyanis egészen egyszerűen módszertani különbségek okozták. Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára rámutatott, hogy ettől függetlenül feltételezhetően évente 500-600 ezer hektoliter bor cserélhet számla nélkül gazdát Magyarországon. Vagyis vélhetőleg – az agrárium más területeihez hasonlóan a hazai borágazatban is – komoly tételeket egyesek csak papíron szállítanak ki valamelyik szomszédos tagállamba, amivel megspórolják a magas hazai áfát. Arnold Mihály, a vám- és pénzügyőrség nyugalmazott főparancsnoka, jelenlegi tanácsadója szerint e cselekménnyel jelenleg mintegy 10 milliárd forintos áfacsalást követnek el a borkereskedők. Fontos megjegyezni, hogy ezzel nemcsak a költségvetésnek okoznak kárt, hanem a borászoknak is, mivel a számla nélkül olcsóbban eladott borokkal egyes fajtáknál irreálisan alacsonyra nyomják le az árakat.
– Míg egy borásztól már akkor is megkövetelik a zárjegy meglétét, ha csak a szomszédhoz visz két liter bort, addig a kereskedő mindenféle megkötés nélkül szállíthatja kamionszám az importbort – mutatott rá egy másik problémára Horváth Csaba. A hegyközségek szervezetének főtitkára egyébként elfogadhatatlannak nevezte, hogy a hatóságok nem rendelkeznek pontos belpiaci forgalmi adatokkal, annak ellenére, hogy a borászok forgalombahozatali járulékából évente mintegy 400 millió forintot fizetnek az ellenőrzésekre. Vagyis – tette hozzá – elvárható lenne, hogy ennyi pénzből megfelelő védelmet kaphassanak a tisztességes borászatok. Font Sándor, a mezőgazdasági bizottság fideszes elnöke kiemelte: ellenőrizni kellene azt is, hogy valóban az a bor érkezik-e hazánkba, amire szállítási engedélyt adtak ki a szomszéd országban, s azt milyen címkével hozzák forgalomba, mert előfordul, hogy magyarként árulják a külföldi borokat is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.