Kárpátalján át lett miniszter Baloga

A Régiók Pártjának fölényes győzelmét hozták a közelmúltban lezajlott helyhatósági választások Ukrajnában. S ez annak ellenére is megkérdőjelezhetetlen tény, hogy az elnöki pártra ezúttal több mint hárommillióval kevesebben szavaztak, mint az év elején tartott államfői választáson Viktor Janukovicsra. A hatalmi átrendeződés közvetlenül érinti Kárpátalját is, amelynek egyik meghatározó embere, Viktor Baloga meghívást kapott a kormányba.

Székely Gergely
2010. 12. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Diszkrimináció. A kárpátaljai magyarságot hátrányosan érintő rendelkezésekkel fogadta el a 2011. évi felsőoktatási felvételi szabályzatot Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma. Változatlanul fennáll ugyanis az az igazságtalan állapot is, hogy a magyar nyelv és irodalom nem lehet vizsgatárgy a független vizsgaközpontokban. Ennélfogva pedig anyanyelvünk nem lehet felvételi vizsgatárgy még a felsőoktatási intézmények magyar tagozataira sem, míg például az orosz nyelv és irodalom immár választható vizsgatárgy az orosz szakra felvételizők esetében. (MN)


Az ország 177 megyei jogú városából 118-ban a régiósok szerezték meg a polgármesteri tisztséget, s az ország déli és keleti régiói után az elnöki párt megkerülhetetlen erővé vált a központi országrész megyei közgyűléseiben, és emellett frakciót alakíthat a legtöbb nyugat-ukrajnai megye képviselői testületében is.
S ebben a tekintetben nem jelent kivételt Kárpátalja sem, ahol is a választások egyértelmű győztese, Viktor Baloga pártja, az Egységes Centrum (JeC) és a Régiók Pártja szinte azonnal megtalálta az egymáshoz vezető utat. A JeC 45 és a régiók 35 mandátuma ugyanis elegendő ahhoz, hogy teljes ellenőrzésük alá vonják a 108 tagú megyei közgyűlést. Ebben nem kevés szerepe volt Viktor Janukovics államfőnek sem, aki röviddel a választások után a rendkívüli helyzetek miniszterévé nevezte ki Viktor Balogát. A négy uniós állammal határos Kárpátalját a régiósok ugyanis nem engedhették ki a kezükből. A két párt pedig már abban is megegyezett, az elnöki tisztséget a JeC, az első helyettesét pedig a régiósok töltik be.
Ennek ellenére a kedden esedékes alakuló ülés mégis tartogat izgalmakat. Egyelőre még nem tudni, ki lesz a közgyűlés második elnökhelyettese, illetve azt, hogy Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke, aki az előző ciklusban ezt a tisztséget betöltötte, megőrzi-e székét. Információk szerint a tisztségre bejelentette igényét a régiósokhoz közel álló Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) is, amely bár listán nem jutott be, az egyéni választókerületekben szerzett négy mandátumot. Három helyét listán érte el a KMKSZ, amelyre mintegy ötezerrel szavaztak többen, mint az UMDSZ-re. Elemzők biztosra veszik, hogy Brenzovics megőrzi helyét, hiszen a megyei közgyűlés többsége egyszerűen nem hagyhatja figyelmen kívül a KMKSZ-nek a magyar kormánykoalíció vezető pártjához, a Fideszhez fűződő szövetségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.