Készül a Videoton a nemzetközi porondra

Pályafutása kezdetén sokan bírálták Farkas Balázst, mondván, az ő alkatával és mozgáskultúrájával lehetetlen megragadni az NB I-ben. Azoknak lett igazuk, akik bíztak benne. A 31 éves játékos már a tizenkettedik idényét tapossa az első osztályban, az őszi első Videoton csapatkapitánya, egyben meghatározó embere. Eme minőségében faggattuk az elmúlt fél évről.

2010. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Általános vélemény a magyar labdarúgásban, hogy jelenleg Székesfehérvárott a legjobbak az anyagi lehetőségek. A profi futball mindenekelőtt üzlet – tehát csupán annyi történt, hogy a Videoton érvényesítette a pénzben kifejezhető papírformát?
– Csupán feltételezés, hogy Fehérváron a legjobbak a feltételek, ami vagy igaz, vagy nem. Én magam ezt nem merném kijelenteni. Azt viszont igen, hogy mi, játékosok maradéktalanul elégedettek vagyunk a körülményekkel. Ami messze nem merül ki az anyagi lehetőségekben. A meccseket megelőző összetartásoktól a személyre szabott gondoskodásig rengeteg dolgot említhetnék, amelyekből ez összetevődik. Az anyagiak jelentőségét véletlenül sem akarom lekicsinyelni, de a pénz nem minden, elegendő a Manchester City példájára utalni. Ezért az is túlzás, miszerint papírforma a Videoton őszi első helyezése. Ez nem csupán az utolsó fél év, hanem három év munkájának a gyümölcse. Ami azt mutatja, jó úton járunk, s ha így folytatjuk, komolyabb célokat is kitűzhetünk.
– A nemzetközi porondra céloz?
– Igen. A Debrecen példája egyrészt bizonyítja, nem lehetetlen elérni valamelyik nemzetközi kupa főtábláját. Másrészt viszont azt is, hogy a Lokiénál markánsabb, pontokban is megmutatkozó szereplés igényével kell játszani.
– Magas labdát adott fel: a nyáron miért akadtak fenn mindjárt az első akadályon, az Európa-liga selejtezőjében a Mariboron? A szlovén klubra nehéz lenne ráfogni, hogy több pénzből gazdálkodik, mint a Vidi.
– Én is olvastam hasonló véleményt. Ehhez képest, higgye el nekem, vakon elcserélném a szerződésemet bármelyik maribori játékoséval. S mielőtt egy év múlva ilyenkor bárki is a szavamon akarna fogni, nem állítom, hogy a Videoton már a következő idényben robbant a nemzetközi kupákban. De ha az elmúlt három évre tekintek vissza, s azt nézem, mennyit fejlődtünk, s hogy senki sem éri be pusztán a bajnoki címmel, akkor csakis az elfogadható nemzetközi szereplés lehet a célunk. Egyébként az idei sikert is valahol feláldoztuk a jövő oltárán. Akkor készült az alácsövezett, fűthető pályánk, ezért Győrben kellett a hazai meccsünket játszani. S nem is kérdéses, ott buktunk el. Azért kell dolgoznunk, hogy a jövőben a Maribor-szintű csapatok nem okozzanak gondot.
– Házon belül hogyan értékelik a nagy reményekkel igazolt két svéd játékos, Bojan Djordjics és Martin Kayongo-Mutumba teljesítményét?
– Ne szépítsük, nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Ám hadd tegyek itt is egy kiegészítést, a sajtóban megjelent hírek túloztak az átigazolási díjukkal kapcsolatban.
– A nyáron érkezett még Bozsovics, Vaskó, Gosztonyi és Vasziljevics, mégis, egyetért vele, a tavalyi mag garantálta az eredményeket?
– Teljes mértékben. Annak nem tulajdonítok akkora jelentőséget, hogy Sebők vagy Bozsovics véd, mint hogy például Elek Ákos és Sándor György mennyit fejlődött fél év alatt, Alves rúgja a gólokat, s Nikolics sokszor csereként is meccseket döntött el. S még van tartalék a csapatban. Részben éppen Gosztonyinak köszönhetően. A jobb oldali szárnyjáték a Videoton egyik erőssége, ám az ősszel Nagy Dánielt sérülés hátráltatta, Gosztonyi pedig még nem illeszkedett be tökéletesen.
– Örökzöld téma: a hosszú téli szünet előny vagy hátrány a listavezetőnek?
– Nincs értelme relatív előnyöket, illetve hátrányokat méricskélni, a hosszú szünet a magyar futball rákfenéje. A fejlődés érdekében játszani kell. Ha rajtam múlna, december huszonhatodikán is lenne forduló. Ehhez persze megfelelő pályákra van szükség. Nem célom, hogy feszültséget gerjesszek, de nem új stadionokra kellene tízmilliárdokat költeni, inkább sok olyan pályára lenne szükség, mint amilyen például a kaposvári. Örömmel hallottam a paksi vezetőket, akik bejelentették, utoljára idén fordult elő, hogy a csapatnak a játékra alkalmatlan pálya miatt maradjon el mérkőzése. Erre az elhatározásra kellene jutni mindenhol.
– A végére engedjen meg egy személyes kérdést. Köztudott, hogy a futball mellett főiskolai hallgató. A kettő összeegyeztethető?
– Nem könnyen, de összeegyeztethető. A téli szünetet például a pihenés mellett én tanulással töltöm, de szerintem megéri. S nem csak a jövőre nézve. A játékintelligencia, ha nem is függ tőle szorosan, elválaszthatatlan az általános intelligenciától. Attól senki sem szenved hátrányt, ha tanul. Előnyre azonban szert tehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.