Ennek az elfeledett fűszernövénynek egyetlen levele megízesít egy fazék húslevest!

A magyar konyha ízei közül sokat a gyermekkori emlékek tesznek felejthetetlenné. Ilyen a húsleves is, amelynek egykor meghatározó összetevője volt a lestyán, az a fűszernövény, amelyet ma már alig ismerünk fel a piacon, pedig újra megérdemli figyelmünket.

2025. 06. 25. 18:02
A lestyán karakteres, zellerre emlékeztető aromájával képes ízt adni egy nagy fazék levesnek Fotó: vaivirga Forrás: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lestyán karakteres, zellerre emlékeztető aromájával a múlt századi háztartások egyik alapfűszere volt. Egyetlen levél elég volt ahhoz, hogy ízt adjon egy nagy fazék levesnek. Az utóbbi években azonban nemcsak gasztronómiai értékei miatt tér vissza a konyhákba, hanem azért is, mert sokoldalúsága révén helyet kér magának a házipatikában és a kertben is. A lestyán nem új divatnövény, hanem egy régi, megbízható társ, amely a fenntartható háztartásban is megállja a helyét. Egyetlen bokor elültetése a kertben vagy az erkélyen egész évre elláthat minket aromás levelekkel.

A lestyán karakteres, zellerre emlékeztető aromájával képes ízt adni egy nagy fazék levesnek
Fotó: A lestyán karakteres, zellerre emlékeztető aromájával képes ízt adni egy nagy fazék levesnek/ VH-studio / Shutterstock

Milyen ételt ízesíthetünk lestyánnal?

A lestyán nem csupán a klasszikus húsleves ízesítője; elképesztően sokoldalú fűszernövény. Leveleit, szárát, gyökerét és magjait is felhasználhatjuk, íze pedig erősebb és intenzívebb, mint a zelleré, ugyanakkor fűszeres, ánizsos aromákkal is gazdagodik. A frissen aprított levelek remekül illenek levesekbe, ragukba, főzelékekbe, sőt salátákhoz is adhatnak egy markáns, friss aromát. 

A puha, szárított szár aprítva tökéletesen helyettesíti a zellerszárat, különösen pörköltekhez és mártásokhoz adva jön ki a karakteres íze. A fiatal gyökér gumói reszelve enyhén édes, földes ízt kölcsönöznek a leveseknek vagy főzelékeknek, ezt a mediterrán és kelet-európai konyhák is szívesen alkalmazzák. A lestyán magjai fűszerként is megállják a helyüket, hasonlóan az ánizshoz vagy köménymaghoz: kiválóak kenyerekhez, savanyúságokhoz, marinádokhoz is.

A lestyánnal készült pestók fűszeres karaktert adnak tésztáknak, salátáknak, míg vajjal vagy krémmel elkeverve herbális fűszervajként húsokra és zöldségekre is felhasználható. Gasztronómiai különlegességként a lestyán szára akár egy Bloody Mary koktél díszeként is bevethető.

Nagymamáink húslevesének titka, a lestyán

A húslevesbe a lestyán leveleit legjobb a főzés végén hozzáadni, hogy megőrizzék friss, intenzív aromájukat. Már egy-két levél is elég ahhoz, hogy karakteres, kissé ánizsos ízt adjon a levesnek, túlzott mennyiségben könnyen elnyomhatja a többi összetevőt. A szárát is belefőzhetjük a zöldségekkel együtt, majd a főzés végén eltávolíthatjuk, így mélyebb ízrétegeket ad az alaplének anélkül, hogy túl harsánnyá válna. Szárított vagy fagyasztott formában is jól működik, ilyenkor fokozatosan adagoljuk, hogy megtaláljuk az ízlésünknek megfelelő egyensúlyt.

A lestyán jótékony hatásai

A népi gyógyászatban a lestyán már évszázadok óta kiváló emésztést segítő, görcsoldó, vízhajtó és gyulladáscsökkentő szerként volt ismert. A növény gyökerének vagy levelének felhasználásával készített tea enyhíti a puffadást, teltségérzetet, valamint menstruáció előtti ödémát, alkalmazása azonban mindig mértékkel és orvosi kontroll mellett ajánlott. A levél- és gyökértea serkenti a veseműködést, elősegíti a toxinok és a felesleges víz távozását, ami különösen hatékony lehet vizesedés vagy húgyúti infekciók esetén. Külsőleg használva enyhíti a gyulladásokat és az olyan bőrproblémákat, mint az akne vagy pikkelysömör.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.