A magyar vendéglátás berkeiben ugyanazt a jelenséget tapasztalhatjuk, mint a borászatban: azzal együtt, hogy csökken a szőlőtermő terület, csökken a borfogyasztás, a minőségi szegmens szélesedik, több szereplő lép be a piacra, mint ahányan felhagynak e gyönyörű szakmával. Mutatis mutandis, miközben a Covid jelenségkör, s a háború okozta kontinentális gazdasági- és energiaválság megrostálta a vendéglátóhelyeket, erős tíz százalékos számbeli csökkenést okozva, a gasztronómiai szempontból figyelemre méltó, igényes, kreatív, minőségi alapanyagokra támaszkodó vendéglátóegységek száma nő.

Ez mindennapi tapasztalat, de lemérhető azon is, hogy a Dining Guide TOP 100 kiadvány, melynek első megjelenésekor, negyed évszázada nehéz volt ötven komolyanvehető helyet felsorolni, ma már lassan átnevezhető TOP 200-nak hiszen 182 pontozott, sorszámozott éttermet integrál. (180-ig tart a lista, de 182 helyről van szó, mert a sorszámozottakhoz még hozzá kell adni a lapzárta idején séfet cserélt és így nem pontozott Sparheltet meg a Best of The Best díjas Standot.)
Nézzük meg közelebbről e gasztronómiai iránytűnek számító kiadványt! A pontozottak mellett idén külön fejezet foglalkozik a fenntartható éttermekkel, felsorolják a legjobb ötven belsőmagyarországi pizzázót, a kötet tartalmaz több szempont alapján összeállított megannyi toplistát. A TOP 12 legjobb magyar étterem listáját, mellyel az előző részben foglalkoztam, folytatja 25-ig, összeállították a legjobb 30 vidéki étterem listáját, összeszedték a legjobb 10 kortárs illetve legjobb tíz progresszív magyar konyhát képviselő éttermet, a legjobb 10 éttermi szervízzel büszkélkedő helyet, a legjobb 12 családi éttermet, a legjobb 12 villásreggelizőt, a legjobb tíz helyet azok közül, melyek vasárnapi ebédet kínálnak, a legjobb 12 rántott húsos illetve túrógombócos éttermet, de találunk a kötetben az éttermi koncepció, az enteriőr, a borlap és az alkoholmentes kínálat alapján összeállított 10-es listát is.

Igen fontos része a kalauznak a több, mint hetven kiemelkedő alternatív vendéglátóegység listája is. Ebbe az évek óta egyenletes fénnyel ragyogó csillagok, a Buja disznók (írásom a helyről itt), a Vietnámi gulyás (rovatbeli írás itt), a Kicsi Japán, a Tiki Beach bisztró (saját élménybeszámoló itt), a „101-család” mellett, olyan nemrég nyitott kiváló helyek is bekerültek, mint a Garay Ádám nevéhez fűződő Monokini kantin, mely ebédidőben ramenező, este tapasozó (eddig csak rament ettem náluk, de mihelyt megismerem a másik profilt, írok róluk), az Enso helyén nyitott, hasonló stílusú Yüme (ezt a helyet is sikerült meglátogatni, lesz még szó róluk), vagy a remek koncepciójú, hamar népszerűvé lett koreai ihletésű Eggdrop, amit szintén sikerült letesztelni s csak ajánlani tudom.