A blues zene meghonosítója Magyarországon tagadhatatlanul a Hobo Blues Band volt. Addig is játszott szinte majd’ minden jelentősebb együttes az Omegától a Fonográfon, LGT-n át Syriusig blues vagy bluesos számokat, de a HBB volt az első csapat, mely kultikus műfajjá tette azt. A meghonosuláshoz és az iskolateremtéshez minden bizonnyal hozzájárult a „Kopaszkutya” című remekbe szabott kultuszfilm is.

Jómagam úgy vélem, hogy kocsmába, valamint lezserebb éttermekbe nehéz jobb zenét választani az autentikus bluesnál. Nem véletlenül volt olyan népszerű a kilencvenes évek második felében az inkább jazz-klubként működő „Black and White Pizzéria” helyén nyílt Old Man’s Music Pub, ahol főként blues együttesek léptek fel s minden este élő zene volt.
Ha belépek valahová és blues szól, komfortérzésem egyből megnő 50 százalékkal. Így volt ez az Enso nevű egységben is, amire előbb a Bűvös szakács blog márciusi bejegyzése, majd a nyáron megjelent „Audi Dining Guide Top 100-as” kiadvány hívta fel a figyelmem.
A zen-buddhizmusban az elme felszabadulásának pillanatát, a megvilágosodást, a kreativitást szimbolizáló, laza ecsetvonással rajzolt körről elnevezett gasztro-kocsmában, japán megnevezéssel „izakayában” épp a „Mannish Boy” szólt Muddy Waterstől, midőn leültem az asztalomhoz. A blues műfajának egyik legdögösebb darabja. A továbbiakban más zenei stílusirányzatoknak is helyet adtak, de egyik sem volt fülbántó, a háttérzene mindvégig emelt az összélményen.
A berendezés egyedi, illik a kulináris kínálathoz, egyfajta rendezett szedett-vedettség uralja, erőltetett romkocsmásság nélkül. Kortárs „wabi sabi” stílusú ramen-bárként határozzák meg magukat a honlapon, de a Facebook-besorolások között megtaláljuk a „zugkocsmát” is.

Nem véletlenül.
Ide aligha téved be valaki véletlenül, informatív cégtábla nincs is az utcán. A hely nevét neonfelirat jelzi, de arról az átlagember azt sem tudja, hogy solariumot, butikhotelt vagy masszázs-szalont jelöl. A kíváncsiskodók is hamar visszafordulhatnak, a lepergő vakolatú belső udvar csak annak ígér bármit is, aki tudja hova jött. Vélhető, hogy a tisztes és megérdemelt sajtóvisszhang mellett a szájhagyomány az, amire építenek. Aki itt megfordul, jó eséllyel ajánlani fogja a helyet gasztronómiai szempontból nyitott barátainak.