Az ellenzéki tábor csahosai évről évre versenyt sápítoznak azon a közösségi médiában, hogy mennyi a Balatonnál a lángos, hogy nincsenek már szabad strandok, hogy Horvátország drágább, mint a Balaton.
Miközben mindig is voltak és lesznek jó ár/érték arányú lángosok (nekem a negyven éve működő Dömölki büfében kapható a kedvencem), a Déli parton rengeteg színvonalas szabad strandot találunk és egy horvát tengerparti nyaralás továbbra is lényegesen drágább a balatoninál. Mindemellett az utóbbi másfél évtizedben üdítő jelenségként egyre több színvonalas strandbisztróval találkozhatunk mind az Északi, mind a Déli parton, ahol nemcsak izgalmas, különleges ételeket ehetünk, hanem ihletet is kapunk egyes kreációk otthoni rekonstruálására.
Ezek egyike a Zamárdi szabadstrandján működő Tiki Beach bisztró, ahol már jártam egyszer, három évvel ezelőtt, de a számomra érdekes fogások elfogytak mire odaérkeztem, így csak egy sört ittam. A minap azonban, miután megkóstoltam a hagyományos médiába is bekerült Balázs bisztró túlzás nélkül legendásnak mondható pacalpörköltjét, amiről lesz még szó e rovatban, betértem az említett strandbisztróba.

Szezonban tartanak nyitva, mivel leülni csak a pazar panorámát kínáló, nádtetővel fedett teraszon lehet. A gyermekeket játszósarokkal várják. A beltérben a bárt találjuk. A falon megannyi elismerő oklevél, melyeket évről-évre megkapnak a Magyar Konyha szerkesztőségétől, mivel méltán bekerülnek újra és újra a legjobb tíz strandbisztró közé.
Emellett több kompozíciójukkal is nyertek az „Év strandétele” versenyen, különféle kategóriákban. 2019-ben ők kapták az Év strandétele „alap-díjat” a kovászos uborkalevesüknek köszönhetően, 2022-ben innovációs és fenntarthatósági különdíjat nyertek a köles alapú „túrógombóccal”, amit pisztácia morzsába forgattak és fügedzsemmel kínáltak, bisztrókategóriában pedig a zöld korianderes malacfül-salátájuk lett az első.

2024-ben frissen bevezetett új versenykategória volt az „Év stranddesszertje”, amit szintén ők nyertek el a szezonális gyümölcsökkel koronázott tarhonyapudinggal. A hely lelke Juhász Zsuzsi tulajdonos-üzletvezető.