Nálunk működik a kínaiak főhadiszállása

Felpörgött az élet a kínai befektetők budapesti, régiós főhadiszállásán. Egy közös tulajdonú jogi iroda látja el ezt a feladatot a magyar fővárosban. Kínában egyre nagyobb az érdeklődés a magyarországi befektetési lehetőségek iránt.

Hajdú Péter
2010. 12. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínai és magyar oldalról egyaránt nagy az érdeklődés a befektetői-jogi tanácsadás iránt – mondta lapunknak Vebegnyei Ádám, a Yingke–Várnai kínai–magyar ügyvédi iroda nemzetközi csoportvezetője. – Szeptemberi nyitásunk után inkább csak tájékozódtak az ügyfelek; mostanában indul be igazán a napi ügyek intézése. Mostanáig a helyi viszonyok, az európai üzleti kultúra ismeretének hiánya gátolta idehaza a kínaiak konkrét befektetéseit. Ezen hiányosság megszüntetésére hozták létre a kínai–magyar ügyvédi irodát, ahol a magyar szakemberek mellett kínai ügyvéd is dolgozik, akivel könnyen megérteti magát az ideérkező távol-keleti befektető. Várhatóan hamarosan felpörögnek a kínaiak magyarországi beruházásai. S hogy komolyan gondolják Pekingben a magyarországi jelenlétet, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a budapesti központ lesz regionális főhadiszállásuk. Innen terjeszkednek tovább, új irodákat nyitnak a kontinensen, Oroszországban és Olaszországban, illetve a balti államokban. A legfrissebb hír, hogy az iroda vezetője múlt pénteken járt a kantoni iroda megnyitóján, ahol a hazánk iránt érdeklődő befektetőket tájékoztatta a magyarországi beruházási lehetőségekről.
Ha egy magyar vállalkozó érdeklődik a távol-keleti ország piaca iránt, tájékozódását a közös ügyvédi iroda pekingi kirendeltségének kínai és magyar ügyvédei segítik. Vebegnyei szerint gyorsan változó jogi-befektetési környezet várja odakint az érdeklődőket, amely folyamatosan közeledik a világban, illetve Európában megszokott normákhoz. A külföldiek cégalapítása például sokkal gördülékenyebb, mint néhány évvel ezelőtt, s bár még mindig nem egyszerű egy-egy beruházást elindítani, azért már sikerekről is beszámolt az iroda. Leginkább a mérnöki munka iránt érdeklődnek a távol-keleti országban – különösen a környezetvédelem, a szennyvíztisztítás és a mezőgazdaság területén.
– Mostanra jutottunk el oda, hogy már az építőiparban és a nehéziparban is esélyük van a magyar vállalkozásoknak a kínai piacon, s további fejlődésre számítunk – mondta a szakember. Vebegnyei Ádám sikerként említette a környezetvédelmi beruházást menedzselő, Aquaprofit nevű hazai céget, illetve a libatenyésztéssel és -feldolgozással foglalkozó Lúdland Kft.-t.
– Kínában igen nagy jelentősége van a kapcsolati tőkének. Míg Európában még egy kiállításon is gond nélkül köthetünk üzletet, addig Pekingben még nyelvtudással is csak kivételes esetben sikerülhet ez – hangsúlyozta Varga Artúr, a Lúdland Kft. ügyvezetője. – Ezért van nagy szerepük a befektetések elindításában az olyan helyismerettel rendelkező szervezeteknek, mint a Yingke jogi cég pekingi irodája. Hamarosan mi is oda jutunk, hogy végre aláírhatjuk élelmiszer-feldolgozó vegyes vállalatunk alapító okiratát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.