Nemzeti szolidaritás

Szerencsés Károly
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bő fél év múltán körvonalazódni látszik, mi is volt az idei választás igazi tétje. Bizonyos, hogy megunták az emberek a válságból válságba bukdácsolást, amely jó harminc éve mérgezi a légkört, amelyben élünk. Hányszor hallottuk azóta Losonczi Pál bejelentését különböző formákban: megint sokat fejlődtünk, egyben hozzáfogtunk az egyensúly helyreállításához. A válságok sok tényezőre vezethetők vissza, de egyik legfőbb okuk és egyben következményük a politikai rendszereket túlélő korrupció volt. Az első üzenet tehát: korrupciómentes újjáépítés, amely olyan légkört teremt, amely alkalmassá teszi ezt a népet arra, hogy szilárdan a jobb jövő felé vegye az útját. Ez az újjáépítés jelenti az állam gazdasági, politikai, közigazgatási rendszereinek átalakítását. A cél a demokratikus társadalom és az ezt szolgáló, szervező, védő állam. Ennek keretében bizony hozzá lehet nyúlni az alkotmányhoz, Alkotmánybírósághoz, parlamenthez, köztársasági elnöki intézményhez, önkormányzatokhoz stb.
Demokratikus az a társadalom, amelyben mindenki tehetsége szerint, szabadon érvényesülhet, munkája annyi anyagi és erkölcsi elismerésben részesül, amennyi jót és hasznosat a társadalom számára jelent. Demokratikus az az állam, amely ezt elősegíti és megvédi. Pontosan ezt az elvet védi az állam, amikor megakadályozza a nyolcmilliós fizetést és a százmilliós végkielégítést. A választás eredménye egyben megfogalmazott egy elvi igényt is, négy pillérre építve a jövő demokráciáját: keresztény erkölcs, nemzeti gondolat, tiszta demokrácia, szociális kiegyenlítődés. Mindezt arra a felismerésre alapozta, hogy jobb világos erkölcsi normák alapján szervezett társadalomban élni, mint erkölcstelenségek sokaságának kusza hálójában. Ráadásul a tapasztalat alapján erkölcs nélküli helyzetben a hatalom mindig további erkölcstelenségekkel láncolja magához a védtelen polgárt. Hasznosabb védeni nemzeti érdekeinket és ápolni nemzeti hagyományainkat, mint kiszolgáltatni gazdaságunkat, kultúránkat stb. nemzetközi (internacionalista) és globalista törekvéseknek. A korlátok nélküli versenyben el fogunk bukni. Ha tehát értéknek tekintjük magyarságunkat, a magyar kultúrát, azt bizony védeni kell. Évszázadok alatt kialakult egy belső védelmi mechanizmus, amely ellenállt minden megszállásnak. Az értelmes keretek közé nem szorított szabadság viszont valahogy kezdi kiölni ezt a képességünket is.
Gyanútlanná váltunk. Összehasonlíthatatlanul kedvezőbb körülményeket teremt a tiszta demokrácia a politikai önmegvalósításhoz, mint a félénk tánc a múlt kísérteteivel, akárkinek a köpenyében lebegnek körülöttünk. Tradíciónk, történelmünk valóban nem a múltunk csupán, hanem sokkal inkább a jövőnk. De ez nem jelenti a múlt árnyainak a jövőbe emelését.
S végül: a szociális kiegyenlítődés – mindenekelőtt a cigányság végzetes leszakadásának megszüntetése – nélkül fejlődő Magyarország már nem képzelhető el. Immáron – tetszik nem tetszik – egymásra vagyunk utalva. Csak magunknak köszönhetjük: egykéző, gyermektelen, menekülő fajtánknak. De ez nem azt jelenti, hogy újabb segélyekre van szükség, hanem olyan szabályozásra, amely értelmes munkát ad és a cigány családot arra ösztönzi, hogy a gyermekének az élet kezdetén hasonló esélyeket biztosítson mindenki más gyermekével. Ez a gyermekvállalás felelőssége. Kiderült az is, hogy a választók cselekvést várnak el. Nem akarják, hogy hazájuk továbbra is az elszalasztott alkalmak, a félbemaradt akarások, a mellésikerült emberek, a szárnyaszegett vállalkozások országa legyen. Ehhez bizony nem elég beszélni, sopánkodni a haza sorsa felett, szidni Gyurcsányt, Kádárt, Rákosit, és panaszkodni, hogy ebben az országban nem lehet semmit sem csinálni. Cselekedni kell céltudatosan, úgy, hogy az elvek és a politikai gyakorlat szilárd egységben álljanak. Ez nem könnyű, túl sok az eltérítő erő. Hamis volt „az elv helyes, csak a gyakorlatba csúszott hiba” érvelés. Ha az elv helyes, és ragaszkodunk hozzá, a politikai gyakorlat sem siklik ki. A sikerhez előre meghatározott stratégia és taktika szükséges. És még valami, ami elengedhetetlen: rutin. Ehhez viszont szükséges a kvalifikált értelmiség bevonása a politikai előkészítésbe és végrehajtásba. Ez nem helyettesíthető.
Felvetett a választási eredmény egy, a magyar népképviselet viszontagságos 172 éve alatt gyakran előfordult jellegzetességet, amelyet végképp a múltban kívánt látni a választó. Ez pedig a kisebbségből többséget, a többségből kisebbséget csináló törekvés volt. Bizony így érezték a dualizmus idején is, amikor a választási és közjogi rendszer volt e fordulat eszköze, eleve lehetetlenné téve a függetlenségi akarat győzelmét a választásokon. Lett is komoly galiba, amikor „gikszer” csúszott be, és nyert a függetlenségi ellenzék 1905-ben! Végül minden alapelvüket feladni kényszerültek, hogy a hatalomhoz engedje őket a rendszer (a király). De így volt ez 1945 után is, amikor a kommunisták a voksok nem egész 17 százalékával uralták a politikai életet, nem beszélve a „szocializmus” időszakáról, amikor totális uralmat vezettek be mondvacsinált 99 százalékos választási eredmények alapján. A nagy akarású és szerteágazó eszköztárú kisebbség uralmának jelei a rendszerváltoztatás utáni években is érzékelhetők voltak. Akár a gazdasági alapok, az egyéb pozíciók, a média-erőviszonyok, akár a bevallottan hazugságra épülő kampányok és hatalomgyakorlás révén. Erre volt válasz a kétharmad, illetve a szocialista–szabad demokrata koalíció katasztrofális veresége.
A 2010. évi parlamenti és önkormányzati választás lehetővé tette a nemzeti szolidaritás politikai szinten történő megvalósulását. Ez felmérhetetlen erőforrás és már nem is várt adomány. Ebből kisarjadhat a kulturális, sőt gazdasági szintű nemzeti szolidaritás is. A határokkal szabdalt magyar nemzet újjászületésének a reménye is benne foglaltatik. Ennek egyik legfontosabb eleme az állampolgárság megadása az akaratukon kívül más államokba került honfitársainknak. Nem kétséges: mindezzel szemben most is felsorakoznak majd azok, akik a társadalom megosztására a legnagyobb közös osztót keresik, amelylyel a magyarságot legjobban atomizálni lehet, hogy aztán a legkönnyebben lehessen felette uralkodni. Régebben erre szolgált az osztályharc. Ma is megvannak erre a butító eszközök. Mégis érdemes keresni a legkisebb közös többszöröst, amely alá a legtöbb magyar odavonható. Ez a gondolat volt az alapja a nemzeti együttműködés rendszerének. A nemzeti szolidaritás értelmében egy jobb, tisztultabb demokráciáért.
S hogy mindennek vannak-e a történelmi gyökerei? 1946. november 24-én tartotta első nagygyűlését a Magyar Szabadságpárt a Sportcsarnokban. Ott fogalmazta meg a nemzeti demokrácia programját Sulyok Dezső, amely ma is mértékadó a magyar demokraták számára.

A szerző történész, egyetemi docens

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.