Punnany Massif: jelentés a senkik földjéről

A Punnany Massif új, ShenKick című dupla albuma magasra teszi a mércét a hazai hiphopszcéna előtt, miközben kódolt és nagyon is egyértelmű hangulatjelentéseket közöl egyszerre a vidéki és a kozmopolita ifjúságról.

Rajcsányi Gellért
2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdemes elmagyarázni a fenti jelzőket, még mielőtt egy évtizedekkel ezelőtti tudósítás hangnemét idéznénk fel. 2010-et írunk, felnőtt egy nemzedék, amely tagjai számára nincsenek határok, már ami a nem anyagi lehetőségeket illeti. Egy vidéki városból ki lehet menni dolgozni az angliai Nottinghambe (ahogy a zenekar egyes tagjai tették), a könyvespolcon megfér a képregény az Ady-kötettel. A technikai lehetőségek végtelenné váltak, bárki összedobhat egy zeneprogrammal és mikrofonnal egy lemezt. Nincs politikai és lemezipari cenzúra. De mihez kezd a határoknélküliséggel a nemzedék szót kérő csoportja? A pécsi PM második lemezén megfér egymással a Márai- és Lázár Ervin-idézet a hét végi lazítás krónikájával, Quintilianus a női nem dicséretével, társadalomkritika a belső elvonulás igényével.
A némelyek által bölcsészrapnek nevezett műfaj képviselőiként a Punnany Massif ügyesen egyensúlyozik a komoly üzenetek és az irónia között. Szóviccekkel ritkán kacérkodva dobják fel az elsőre közhelyesnek látszó témákat, vagy éppen mélyebb gondolatokat vonnak be a hiphopba. Egyszerre látják kívülről és belülről a magyar valóságot, miközben a patriotizmus mellett is hitet tesznek. A PM erős anyagot szállított: sokrétű és változatos, hol organikus, hol elektronikus hangzással vagy éppen filmes, dzsesszes, sőt népzenei hangmintákkal dolgoztak. A Punnany Massif mind külcsín, mind belbecs tekintetében friss hangot hozott a ma kevés érdekességet felmutatni képes magyar popzenébe. Sűrű társadalmi jelentés született a válság korának fiatal nemzedékétől.
(Punnany Massif – ShenKick, AM/PM Music; 2010.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.