Simor András politizál a jegybank élén?

Két malomban őröl a kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – jelentette ki tegnap Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint kárt okoz az országnak, ha a jegybank a kabinetétől egészen eltérő gazdaságpolitikai álláspontot képvisel. Eközben Boros Imre közgazdász úgy fogalmazott, a kormány terveit alááshatja és a forintot is gyengítheti az MNB jelenlegi monetáris politikája. Külföldi elemzők egyébként politikai szándékot sejtenek a jegybank minapi kamatemelése mögött.

Jakubász Tamás
2010. 12. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tartható lesz a hiány. Jelentősebb újdonságot nem tartalmaztak az államháztartás tegnap közzétett első tizenegy havi részletes adatai. Az előző hónapban a társasági adóbevételek nem alakultak olyan rosszul, mint ahogy azt az elemzők várták. Az idei 3,8 százalékos hiánycél elemzői vélemények szerint kétségkívül tartható a kormány intézkedéseinek köszönhetően. Decemberben a deficitet csökkentik majd a különadók, a magán-nyugdíjpénztári átutalások visszatartása és a kormány költségstopja. A válságadóból 115 milliárd forint folyt be december 20-ig – közölte a szaktárca. Annak sincs nagyobb jelentősége, hogy 2012-re vonatkozóan 400 milliárd forinttal növelték a hiánycélt a költségvetési módosító indítványok keretében – mondta lapunknak egy elemző. – Korábban a kormány azzal számolt, hogy több mint egy évig elhúzódik a magán-nyugdíjpénztári vagyon visszaáramoltatása, ám e pénzek még január–februárban befolynak a közösbe, így a 2012-es számokat nem javítják.


Két különböző malomban őröl a kormány és az MNB, és ez a probléma – mondta tegnap Orbán Viktor a köztelevízió esti műsorában. A miniszterelnök szerint ha egy országban teljesen más gazdaságpolitikát lát kívánatosnak a jegybank, mint a kormány, az megnehezíti az ország dolgát, kárt okoz az országnak.
*
Arra a felvetésre, hogy Simor András MNB-elnökkel két éve nem tárgyalt, Orbán úgy felelt: miután a kívánatos gazdaságpolitika irányáról a jegybanknak más elgondolása van, mint a kabinetnek, éppen elég, ha a nemzetgazdasági miniszter beszél a nemzeti bank vezetőjével. – Nem lennénk előrébb, ha én beszélnék vele – fűzte hozzá.
Orbán Viktor az MNB működéséről szólva kifejtette: „Ma a jegybankot egy testület irányítja, amelybe a miniszterelnök is delegál embert. Én nem akarok delegálni egyet sem. Én azt javaslom, hogy a parlament delegálja a tagokat”. A kormányfő megítélése szerint az Országgyűlésnek kell megválasztania a jegybankelnököt és a monetáris tanács tagjait. – Az MNB függetlensége a kormányzattal szemben kell, hogy fennálljon, és ezt én garantálom – nyomatékosította a miniszterelnök. Orbán Viktor beszélt az euró hazai bevezetéséről is, és úgy vélekedett: nem tűnik reálisnak, hogy ez az évtized végénél hamarabb megtörténik.
– Pánikot vált ki lépésével a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Azt az üzenetet küldi a világnak, hogy a hazai gazdasággal problémák vannak, és ennek az árát az ország fizeti meg – magyarázta Boros Imre. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a jegybank kamatemelése is oka a forint újabb gyengélkedésének.
– A világ tele van feszültséggel, kockázatos a központi pénzintézet játéka a tűzzel. Nem is beszélve arról, hogy a Simor által említett magyarázatok, amelyekkel a monetáris szigorítást indokolta, sántítanak. Nem állja meg a helyét az az érv sem, amely a romló inflációs kilátásokról szólt. Az árdrágulás mértéke jövőre 3,2-3,3 százalék körül alakulhat az idei 4,6 százalékhoz képest, vagyis javuló tendencia figyelhető meg – tette hozzá a szakember. Boros arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormánynak tartózkodnia kellene az olyan állásfoglalásoktól, mint például az inflációs cél módosítása, ezzel hivatkozási alapot nyújt a kamatemelésre áhítozó jegybankároknak.
Az inflációs kilátások nem indokolták a kamatemelést a lapunknak nyilatkozó Barcza György, a K&H vezető elemzője szerint sem. – Az élelmiszer- és az energiaárak valóban emelkednek, azonban a maginfláció továbbra is alacsony szinten áll, ami azt jelzi, hogy a hosszabb távú kilátások nem roszszak – hangsúlyozta Barcza. A belföldi kereslet terén szerinte, a monetáris tanács véleményével ellentétben, csak mérsékelt növekedés várható, ugyanis a tervezett létszámleépítések ellensúlyozzák az adócsökkentés okozta fogyasztásnövekedés hatását.
Nyugati elemzők is megkérdőjelezik a kamatemelés Simor által előterjesztett indokait. – A kormány és nemzeti bank közötti feszültségek többet nyomtak a latban, mint az infláció vagy a kamatpolitika – mondta a Bloombergnek Peter Attard Montalto, a Nomura elemzője, akit a Világgazdaság online kiadása idézett. Londoni elemzők szerint ezzel a lépéssel a jegybank visszautasította a kormány gazdaságpolitikáját, amelynek része a hitelköltségek alacsonyan tartása. Nem vitás, hogy az Orbán-kabinet és az MNB közötti súrlódásoknak megfizeti az árát az ország. Látszik ez abból is, hogy tegnap már 12 bázisponttal magasabb hozamot kellett fizetnünk a befektetőknek magas túljegyzés mellett a három hónapos diszkontkincstárjegyekre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.