Százezer pókerezőt tesznek adócsalóvá

Szakértői vélekedések szerint akár százezer magyar állampolgárt is potenciális adócsalóvá tehetnek az idehaza illegálisan működő, sportfogadást és pókerezést kínáló internetes oldalak.

Jakubász Tamás
2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Manapság a tévéadókat és a világhálót is elöntik az olyan hirdetések, amelyekben a külföldi cégek arra buzdítják a nézőket, olvasókat: fogadjanak sportmeccsekre vagy kártyázzanak pénzben. Ám a reklámok arról nem tesznek említést, hogy az internetes oldalakon nyert summát fel kell tüntetni az adóbevallásban, és az összegek után negyven százalék közterhet kell fizetni.
Talány ugyanakkor, hogy évente hányan látogatják az online fogadó- és pókerezőoldalakat, s a játékosok összesen menynyi pénzt tesznek fel ezeken a portálokon.

*

A statisztikai homály oka, hogy a magyar nyelvű, legtöbbször angol elnevezésű oldalak illegálisan, vagyis hazai engedély nélkül működnek. – Itthon kizárólag az adóhatóság engedélyével lehet sportfogadási, kaszinó- és kártyajátékot szervezni, ám internetes játékszervezésre csak a Szerencsejáték Zrt.-nek van jogosultsága – mondta kérdésünkre az APEH szerencsejáték-felügyeleti főosztályának vezetője. Molnár Krisztián folytatta: ebből az következik, hogy minden más online fogadási oldal törvénysértően és hatósági ellenőrzés nélkül üzemel. Bár a felügyelet észleli a jogellenes helyzetet, mégsem szüntetheti azt meg. A szóban forgó portálokat ugyanis külföldön bejegyzett társaságok működtetik, s e vállalkozásoknak semmilyen kapcsolatuk sincs Magyarországgal. Molnár Krisztián végezetül közölte, hogy ezek a cégek egy fillér adót sem fizetnek itthon. Emellett a hatósági kontroll hiánya miatt az állami szervezetek nem ismerik az illegális online játékportálok forgalmi adatait.
Kérdésünkre a Szerencsejáték Zrt. kereskedelmi és játékszervezési igazgatója szakértői becslésekre hivatkozva közölte: az internetes fogadó- és pókeroldalak Magyarországon évente tíz- és százmilliárd forint közötti bevételre tehetnek szert. Németh Gábor megemlítette azt is, hogy a hozzáértők szerint egy esztendőben több tízezer, esetleg százezer magyar polgár kockáztathatja pénzét időnként vagy rendszeresen az online sportfogadásokon vagy pókeren. Az igazgató több visszásságra is felhívta a figyelmet. A pókerezésről szólva például kiemelte: nem ritka, hogy az eredményesen játszó, folyton nagyobb összeget nyerő játékosok mozgásterét szűkítik, tétjeinek nagyságát korlátozzák az online pókeroldalak, s ezzel megakadályozzák, hogy a szerencsés polgár tetemes summát nyerjen. A sokat vesztőknél viszont nincs efféle megszorítás: akiknek nem kedvez a lapjárás, azok korlátlanul játszhatnak, s korlátlanul veszíthetnek. A játékosokat megkárosító trükkök mellett azonban nagyobb horderejű kérdések is felvetődnek. Németh Gábor kiemelte, hogy az itthon engedély nélkül működő internetes fogadási oldalak majdhogynem ösztönöznek a bundázásra, s táptalajul szolgálhatnak a pénzmosáshoz, az adócsaláshoz. A Szerencsejáték Zrt. szakembere szerint az illegális internetes fogadás, pókerezés komoly társadalmi veszélyeket is hordoz, például azzal, hogy a virtuális térben könnyebben kialakulhat a játékfüggőség. Az igazgató szerint a jelenlegi szabályok garantálják a legális, hatóságilag ellenőrzött fogadási, pókerezési, kaszinózási lehetőségeket, azzal, hogy a játékok többségénél adót is kell fizetni.
Az online fogadó- és kártyázóoldalak az Európai Unió több államában is gondot okoznak. A hazai szakemberek abban bíznak: a témakörrel kapcsolatos problémákra a közeljövőben, éppen az uniós magyar elnökség idején születhet közösségi szintű megoldás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.