Szörényi: Hattyúdal

Végleg búcsúzik a színpadtól Szörényi Levente, a legendás Illés és Fonográf zenekarok frontembere, aki számos magyar vonatkozású színpadi mű zeneszerzője. Szörényi Levente Hattyúdal elnevezésű koncertjét a Papp László Budapest Sportarénában tartja egy hét múlva, december 28-án este nyolc órakor.

Vakulya Eszter
2010. 12. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyfajta keresztmetszete az életműnek a műsor, s bár az énekes-zeneszerző távolról sem arra vállalkozik, hogy a teljes repertoárt felvonultassa, karrierje minden fontos állomását igyekszik megidézni egy-egy dallal, műrészlettel. Így válogatást hallhatunk a három Szörényi-szólólemezről, amelyek egy része egyben Fonográf-sláger is volt, néhány műrészlet hangzik el a színpadi művekből, végül pedig a Kossuth-díjas Illés együttes legendás dalai szólnak.
Aki a hagyományos „beat”-es őshangzást várja, az alighanem meglepődik majd, ugyanis – kihasználva, hogy a rockoperák miatt a színpadra lép a hatvantagú Óbudai Danubia Zenekar Kesselyák Gergely vezényletével – az egész koncertet szimfonikus hangszerelésben hallhatja a közönség. Ez merőben új Szörényi Levente életművében, aki egy ideje ugyan műveit rockegyüttessel kiegészített szimfonikus zenekarra komponálja, élőben még nem énekelt „klaszszikus” kísérettel. Azt, hogy a könnyűzene felszínes kereteit rég túlnőtte a hozzá kötődő stílus, az is mutatja, hogy a rockoperák részleteinek szerepeire elsősorban hivatásos operaénekeseket kértek fel: Horváth Ádámot, aki mellesleg néhány hónapja az Operaház miniszteri biztosa is, illetve Kiss B. Attilát, aki András király szerepét már énekelte a sportarénában. Mellettük többek között Feke Pált hallhatjuk, valamint a társulat több tagját. Mivel Szörényi Leventének hosszú ideje nincs állandó zenekara, és az Illés tagjai közül már ketten is eltávoztak, a rockzenei hátteret profi session-zenészekre bízták, akikhez az utolsó Illés-koncerten már bizonyított Szörényi Örs csatlakozott a doboknál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.