Tájékoztató Cameronnak

Hírösszefoglaló
2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fókuszban a gazdaság. Az összehangolt gazdaságpolitika, az úgynevezett válságkezelő mechanizmus lesz a témája az Európai Tanács ma kezdődő, kétnapos ülésének – mondta tegnap Győri Enikő. Az uniós ügyekért felelős külügyi államtitkár ezzel kapcsolatban megjegyezte, ahhoz, hogy a tagállami fiskális politikát átalakító, a költségvetési fegyelmet erősítő európai gazdasági kormányzás 2013. január 1-jétől megvalósuljon, a témát jövő júniusig, a magyar elnökség idején meg kell tárgyalni. Az életbelépéshez pedig a lisszaboni szerződés szövegén is változtatni kell. Az egyszerű módosítás első szövegterve márciusban készülhet el. (MN)


A magyar EU-elnökség feladatairól és terveiről folytatott tárgyalásokat Londonban tegnap este Orbán Viktor miniszterelnök brit kollégájával, David Cameronnal. A brit miniszterelnök a Downing Street-i kormányfői hivatalban fogadta a magyar vendéget.
Tárgyalásaik előtt adott rövid nyilatkozatában a brit miniszterelnök kijelentette: az Európai Unió országainak jelenleg nagyon hasonló kihívásokkal kell szembenézniük. Cameron ezek közt említette az államháztartási hiányokat, a strukturális reformokat, a növekedést, és hangsúlyozta: reményei szerint Nagy-Britannia és Magyarország együttműködik majd a „minden bizonnyal nagyon sikeres EU-elnökség” idején ezekben a kérdésekben. Orbán Viktor válaszában kijelentette: mostani találkozója David Cameronnal azért is nagyon fontos, mivel a másnap kezdődő brüsszeli EU-csúcs lesz az utolsó uniós találkozó a soros magyar elnökség kezdete előtt, és a brit álláspont „mindig kulcsfontosságú”.
A felek a magyar és a brit kormányt összekötő szoros szálakat és a külpolitikai törekvések hasonlóságát hangsúlyozták. A magyar miniszterelnök a kétoldalú tárgyalás után újságíróknak kijelentette: mindkét kormánypárt elkötelezett a gazdasági növekedés és az üzlet mellett. – Amerika-barátok vagyunk mindketten, tehát komolyan vesszük a NATO-szövetséget… Afganisztánban is mindketten elég komoly szerepet vállalunk – tette hozzá. A magyar kormányfő a várhatóan vitás kérdések között említette ugyanakkor a következő hétéves uniós pénzügyi tervet, mivel ebben szavai szerint a brit álláspont markánsan különbözik a közép-európaitól. Orbán Viktor szerint azonban ezt nem a magyar EU-elnökség alatt kell megvitatni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.