Visszahozná atomfegyvereit Dél-Korea

Dél-Korea védelmi minisztere, Kim Te Jong az észak-koreai hírekre reagálva bejelentette, hogy valószínűleg visszatelepítik az országba az amerikai nukleáris fegyvereket.

Hírösszefoglaló
2010. 12. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dél-Koreából 1991-ben távolították el a taktikai nukleáris fegyvereket egy Amerikával kötött védelmi egyezmény keretein belül, Kim azonban most olyan elhatározást jelentett be, amellyel Phenjanon kívül Pekinget és Tokiót is magára haragíthatja.
Nincs szó krízisről, és nem is vagyunk meglepve; ez a legújabb fejezete az utóbbi két évtized provokációs sorozatainak – nyilatkozta tegnap Szöulban Stephen Bosworth, az észak-koreai ügyekért felelős amerikai különmegbízott. Bosworth szerint Phenjan új nukleáris fejlesztései még biztosan nem jelentik a hatoldalú tárgyalások végét.
Siegfried Heckert, az amerikai Stanford egyetem egyik nukleáris szakértőjét a múlt hét végén vezették körbe észak-koreai illetékesek a jongbjoni nukleáris központban, amelyről az országból tavaly kitiltott Nemzetközi Atomenergia-ügynökség nem tudott. Hecker jelentésével egy időben Washington kelet-ázsiai körútra küldte Bosworthot, aki Szöul mellett Tokióba és Pekingbe is ellátogat. Robert Gates amerikai védelmi miniszter szerint a hírek igazolják: Észak-Korea nem hagy fel nukleáris programjával. Phenjan figyelmen kívül hagy minden újabb ENSZ-szankciót, nem törődve lakosságával sem, amelynek mintegy negyede éhezik az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének adatai szerint, átlagéletkoruk pedig 11 évvel rövidebb déli szomszédaikénál – mondja egy szöuli statisztikai hivatal.

Tienanmen téri tüntetés. Csak Isten akaratát teljesítem, békét hozok – mondta a 13 éves Jonathan Lee, a pekingi Tienanmen téri tüntetése előtt. Az Észak- és Dél-Korea újraegyesülését szorgalmazó demonstráció egy percig tartott, ekkor egy civil ruhás rendőr elvette az amerikai fiú transzparensét, a tiltakozásról előre értesített újságírókat elzavarta, majd Leet és anyját ismeretlen helyre vitték. A fiú leveleket írt Barack Obama amerikai, Li Mjong Bak dél-koreai és Hu Csin-tao kínai elnöknek is. Utóbbihoz nem jutott el az üzenet, Jonathan apja, Kyoung Lee szerint ezért volt szükség a demonstrációra. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.