A feladat változik, az értékrend nem

A Lánchíd Rádió hamarosan kilép a fővárosi adó kategóriából, hiszen az elnyert frekvenciák révén jóformán az egész Észak-Dunántúlon fogható lesz. Gajdics Ottó főszerkesztő lapunknak arról beszélt, hogy a vételkörzet bővülése másfajta szerkesztői hozzáállást igényel, de a konzervatív, nemzeti, keresztény alapértékek nem változnak.

Bodacz Balázs
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Alig néhány éve létezik a Lánchíd Rádió, máris komoly kihívásoknak kell megfelelnie.
– Átalakulás zajlik a teljes magyar médiapiacon, a Lánchíd Rádiónak is át kell gondolnia a hogyan tovább kérdését. Egyrészt feladat elé állít bennünket az, hogy mind a közszolgálati, mind a kereskedelmi médiumok háza táján nagy változások történnek vagy fognak történni; másrészt az is új kihívásokat jelent, hogy hamarosan már nemcsak Budapesten, hanem jóformán a teljes Észak-Dunántúlon foghatók leszünk.
– Mindez miben jelent változásokat az eddig megszokottakhoz képest?
– Önmagában már az változtatnivalót kíván, hogy a fővároson kívül is hallhatók leszünk. Az ott élő emberekhez közelibb témákat kell feldolgoznunk, az országos eseményeket pedig nem csak budapesti példákon keresztül kell bemutatnunk. Ráadásul nem csupán a már elnyert frekvenciákkal lefedett területtel kell számolnunk, hiszen a terveink között az szerepel, hogy sok év szívós munkájával országos csatornává váljunk.
– Ez azzal is együtt jár, hogy más közönséget kell megcélozni?
– Nem, ebben nincs változás. Akár Budapesten vagyunk csak hallgathatók, akár bárhol az országban, a nemzetinek, konzervatívnak, kereszténynek nevezett értékrendet képviseljük. Olyanok dolgoznak a szerkesztőségben is, akiknek fontos a nemzet, a haza, a család, akik az egyéni boldogulást elképzelni sem tudják anélkül, hogy az ne szolgálná az előbb felsoroltaknak a gyarapodását. Szeretnénk találkozni azokkal a hallgatókkal, akik szintén ezen értékek mentén élik az életüket. Tudjuk, hogy sokan vannak.
– A hírekkel akarják őket megszólítani? Vagy inkább a zenével, esetleg a magazin-műsorokkal?
– Mindegyikkel. Nem képzelhető el, hogy a magazinműsorok képviselnek egyfajta értékvilágot, miközben a zenei kínálat meg igénytelen bóvli.
– Értékalapon, tartalmilag, intellektuálisan is igényes műsort szolgáltatni: majdhogynem közszolgálati vállalás.
– Bizonyos szempontból igen. De a közszolgálat ennél egyrészt több, másrészt kevesebb. Több, mert mindenkihez kell szólnia, nem válogathat értékalapon. És kevesebb, mert a legkisebb közös nevezőt kell megtalálnia mindenben. A mi helyzetünk könnyebb: képviselhetünk egy saját álláspontot, megengedhetjük magunknak, hogy kifejezetten azokat célozzuk meg, akik az általunk vallott értékrendben hisznek és aszerint szeretnének élni.
– A Lánchíd Rádió egyik legnépszerűbb műsora volt a Perjés Zoltán nevével fémjelzett Sprőd. A szerkesztő-műsorvezetőtől megváltak, a rádió pedig megszüntette a műsort. Értékes tartalmat és kollégát veszítettek el.
– Valóban így van, és ezt nagyon sajnáljuk is. Egyetlen műsorszolgáltató sem örül annak, ha egy jó műsortól, egy tehetséges munkatárstól meg kell válnia. A Sprődben az volt a nagyszerű, hogy egy szókimondó, igazságérzettől hajtott műsorvezető szemüvegén keresztül tudta megmutatni a világot. Sokan azt hiszik, hogy azért váltunk meg tőle, mert nem- csak egy, hanem minden irányba megfogalmazta a kritikáit. Szeretném leszögezni, hogy az elválásnak nem ez volt az oka, hanem az, hogy egyik kollégánkkal elfogadhatatlan módon viselkedett.
– Annak azért súlyos nézeteltérésnek kell lennie, amit csak elbocsátással lehet orvosolni.
– Az is volt. Egy munkatársak közötti vitában, amelyet a legfelfokozottabb idegállapotban is el lehet intézni egy szitokszóval, Perjés Zoltán a tettlegességet választotta. Nem létezik olyan tehetséges, zseniális műsorvezető, akitől ezek után ne váltunk volna meg.
– Mi lesz a Sprőd helyén?
– A hét közepén elindult az új műsorunk Lecsó címmel. Lecsó, mert mi adjuk a hozzávalót, a hallgató fűszerezi, mindenkinek a véleményére kíváncsiak vagyunk, és azoknak a telefonjait várjuk igazán, akik csípősen szeretik. Bella Levente vezetésével minden délután öttől hatig itt szeretnénk megbeszélni azokat a témákat, amelyekről piacon, kocsmában, buszon, villamoson vagy éppen meccsen is beszélgetnek az emberek.
– Ezzel még nem töltötték ki a Sprőd helyét.
– Azzal viszont már igen, hogy megkerestük azt az embert, aki a maga műfajában a legismertebb, a legjobbnak tartották a hallgatók, és hatalmas tábor várta őt vissza valamelyik rádió csatornájára. Boross György orvosról beszélek, akit a legtöbben csak Dr. Borossnak ismernek. A megszűnt Sztár FM-en korábban vezetett műsora hétfőn délután háromkor nálunk jelentkezik: fel fogja mutatni a régi, tradicionális értékeket, és azt is, mi a modern és a jó. Nemcsak zenélni fog, de nagyon izgalmas beszélgetéseket is tervez az autós, motoros témáktól az életviteli szaktanácsadásig.
– A Lánchíd Rádió a kezdetek óta szoros szakmai kapcsolatban áll a Magyar Nemzettel és a Hír TV-vel. Feltételezem, ebben nem lesz változás.
– Legfeljebb annyi, hogy még jobban kihasználjuk a közös lehetőségeket. Bennünket nem csak azok hallgatnak, akik Hír TV-t néznek, és akik a tévét nézik, nem biztos, hogy olvassák a Magyar Nemzetet. Természetesen van átfedés, de mivel nem teljes, ezért külön-külön is azt szeretnénk elérni, hogy minél több emberhez eljusson az az üzenet, amit a három médium együtt képvisel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.