A házi ízek vására

A házi sörtől a zöldségek széles választékán keresztül a házi kolbászig vagy a nagymama receptje alapján főzött lekvárig sok minden között válogathat a házi ízek kedvelője, ha ellátogat a máriaremetei templom mögötti cserkésztáborba minden második szombaton kitelepedő termelői vásárra.

Hajdú Péter
2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a kaputól több száz méterre is nehéz parkolni, annyi az autó. Nem csupán a kerületből, de a környező településekről is sokan járnak ide vásárolni. A kapun belépve egyből hosszú sor végén találom magam. Kiderül, Kiss Ernő családi húsfeldolgozójának ízletes termékeiért hajlandók akár hosszú perceket is sorban állni az emberek.
– Mi garantált minőségű alapanyagot, s kizárólag hagyományos technológiát használunk. Úgy látszik, az emberek értékelik ezt – mondja a nyugdíjas üzemtulajdonos, aki gyermekeivel közösen dolgozik a vállalkozásban. – Termékeinkhez nem használunk műbelet, a füstölést pedig csak keményfa-fűrészpor fölött, hideg füstben végezzük legalább egy napig, s a keletkező, de fölösleges nedvességet is időben elszívjuk a füstölőhelyiségből.
A mesternek minden vásárlóhoz van egy-egy kedves szava. A párbeszédekből hamarosan kiderül, a vásárlók nagyobbik fele rendszeresen visszajár ide. Akad, aki a következő alkalomra még rendelést is lead előre.
– Hat évvel ezelőtt, a gazdatüntetések idején döbbentünk rá arra, ha a kormány nem segít a gazdákon, nekünk, kisembereknek kell összefogni, akik nem akarják veszni hagyni a magyar vidéket – ezt már Szilágyi Zsolt, a máriaremetei piac ötletgazdája és szervezője mondja. Az első pillanattól nagy volt az érdeklődés mindkét oldalról: a termelők is elégedettek voltak, de a vevők sem távoztak üres kézzel, ezért rendszeressé váltak a piaci napok. Márciustól októberig minden második szombaton, a téli időszakban pedig havonta egyszer várják a termelők az egészséges, hazai ízek kedvelőit.
Bár nagy a tömeg, senki sem ideges, nincs lökdösődés: az emberek beszélgetnek, miközben a sorukra várnak. A zöldségkínálat a legbővebb, öt-hat kisebb-nagyobb standon is kínálják a répát, a hagymát, a gyökeret, a krumplit a gazdák. Kora tavasz lévén a gyümölcsből még leginkább csak télálló almát talál az ember, de egyes árusoknál már ott az eper, aztán sorra jön a többi is.
Külön kasztot képviselnek az üveges árukat kínálók, a borászok, a házi szörpök és lekvárok gyártói, illetve egy kisüzemi sörfőzde tulajdonosa. Mire a standok végére érek, az én szatyrom is lassan megtelik, alig bírom cipelni. Mielőtt azonban utamra indulnék, még megállok a szigetszentmiklósi Szabó Hengermalom standjánál, ahol az 1919-ben létrehozott üzem alapító mesterének dédunokájától lisztet is vásárolok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.