A legszomorúbb és legsárgább folyó

Száraz Miklós György
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy XIX. századi magyar hölgy, Pulszky Teréz így ír a Tiszáról: „Ez egy igazi magyar folyó, nemcsak eredése és folyása, hanem karaktere miatt is. Normális állapotában csendes és egyenletes folyású, de vihar idején vadul kicsap a medréből.” A magyar Alföld lomhán tekergő folyóját nevezték már kedves csavargónak, szelíd, zöld kígyónak, kígyózó pántlikának. Nagy botanikusunk, Kitaibel Pál „mindig zavarosnak” mondja. A bömbölve rohanó, zabolázhatatlan Tiszát Petőfi a legszilajabb betyárhoz hasonlítja. Széchenyi egyenesen fajtánk bölcsőjeként említi a Tisza vidékét. Nekem a legjobban az 1790 körül Magyarországon átutazó francia Charles-Marie Salaberry márki szavai tetszenek, aki szerint a Tisza a „legszomorúbb és legsárgább folyó”. (Magyarország pedig a legsárosabb ország, amelyet valaha látott.)
De lássuk, az évezredek, évszázadok során mi mindent írtak a Tiszáról. A IV. századi római történetíró, Ammianus Marcellinus szerint „kénye-kedvére hömpölyög, hosszan elnyúló, nagy kiterjedésű térségek között lomhán nyújtózik medrében”. Mátyás király taljánja, Galeotto Marzio úgy tudja, annyi hal van benne, hogy csak kétharmada víz, a többi hal. A németalföldi térképész-geográfus utazó, Matthias Quad von Kinkelbach, aki az 1500-as évek végén bolyongott magyar földön, megállapítja, hogy a magyarság „a Tiszát teljesen a magáénak mondhatja”. Az angol Edward Browne, aki 1668-ban az épphogy megalakult Royal Society, a világ talán első tudományos társaságának megbízásából utazott – egyéb közép-európai államok mellett – Magyarországra, azt is megkockáztatja, hogy „a Tisza Európának halban leggazdagabb folyója”. John Paget 1836-ban arról tudósít, hogy „egy-egy árvíz után annyi hal marad a szárazon, hogy a disznókat is azzal etetik, sőt még a talajt is hallal trágyázzák”.
Sokan regélnek a meanderező, a minden talpalatnyi helyet kihasználva hömpölygő, kilométeres kanyarokban is csak centiket haladó Tiszáról. Először bizonyára Mikszáth hajdani utazója jut eszünkbe, aki ha valamelyik Tisza menti falu hajóállomásán lekéste a postahajót, fogta a cókmókját, s átballagott a falu másik végébe, ahol éppen elcsípte az imént lekésett hajót, amelyik a folyó nagy hurokjain végigpöfögve akkor oldalazott oda a roskatag mólóhoz. Vahot Imre 1851-ben így ír a Tokajtól Szolnokig tartó hajóútról: „…kénytelen a gőzös összevissza kalandozni, s ezen tekergés miatt megtörténik, hogy némely helység, még akkor is, mikor azt régóta elhagytuk, különböző oldalról ismét elénk tűnik. Ha e kanyarulatoknál kiszáll valaki a gőzösből, gyalog a szárazon egy óra alatt eljut oda, hová hajó négy-öt óra hosszáig szokott elvergődni.” Jókai 1853-ban barangolja be a folyó mentét, s ladikolja, tutajozza a vizet. „Amíg a tutaj a nagy kanyarulatokat bejárja, kiszállunk s végigcserkésszük a félsziget berkeit…” Kócsagokra, gémekre lesnek, vadászgatnak, majd alkonyattal a félsziget másik oldalán tüzet raknak, hogy parazsánál megsüssék a nyársra húzott vadkacsát, friss kecsegét, és „akkorra a tutajunk is odaér s éjszakára kiköt”.
Persze nem mindenütt egyforma a folyó.
A Tiszahát folyójáról Krúdy így ír: „Őserdők szegélyezik a Tisza partjait, és a folyóra dehogy ismerne rá az, aki Szegednél látta. Egy vidám, gyors járású, kristálytisztaságú hegyi patak itt a Tisza. Olyan csillogó a medre, mintha merő gyémántot, aranyat és ezüstöt tartalmazó kőzettel volna behintve a folyó feneke.”
Tiszahát. Nem is olyan régen még lápok, ingoványok, vadvizek világa volt. Az Alföld északkeleti csücskében meghúzódó zsebkendőnyi területen ma négy ország osztozik – Szlovákia, Ukrajna, Románia és Magyarország –, de ha nem törődünk az emberi kisszerűség szánalmas és otromba szüleményeivel, a határokkal, megállapíthatjuk, hogy ma is egybefüggő, egységes arculatú ez a kistáj. Északról, keletről, délről is hegyek ölelik, s a hegyekből folyók, patakok, rohanó vizek érkeznek a síkra. Ungi-, Beregi-, Szatmári-, Szabolcsi-Tiszahát. Krasznaköz, Szamosköz, Rétköz. Az Ecsedi-láp. Mind-mind vízre utaló elnevezések.
Nyírbátor, Tákos, Csaroda. Kiejteni is jó e neveket. Lónya, ahol talán még az 1213-ban királynéját gyilkoló Bánk bán ásatta a mai templom alapjait. Csillogó, sziporkázó vizeket, hajnali szép ködöket, ligeterdőket idéznek e nevek. Ártéri erdők buja, őserdei gazdagságát. Késő gótikus templomok pillekönynyű, hálóboltos mennyezetét. Húsvéti tojásnál szebben festett kazettákat, fából faragott, hímes padokat és szószékeket. És a fényt. Magas, keskeny templomablakokon elömlő napfényt. Meg a műveltség világosságát is, hiszen itt már közel Erdély, a másik haza, a török dúlta Magyarország kultúrájának mentsvára. Rá emlékeztetnek a zsindellyel fedett, tűhegyes, fiatornyos templomtornyok, s az 1600-as, 1700-as években ácsolt harangtornyok is. Vámosatya, Túrricse, Zsurk. Nincs két egyforma fatorony. Mindegyikük egyéniség. Nem is esik nehezünkre élőlényeknek tekintenünk őket. Olyan lényeknek, akik bensőséges viszonyban vannak a felhőkkel, és többet tudnak nálunk az időről is. Múltról, jelenről, jövendőről. Talán egyek is az idővel, ahogy harangjaik kongásával mederbe terelik, ünnepre, vészre, gyászra tagolják az örök, szeszélyes mozgást.
Itt, a Tiszaháton különben is másként tempózik az idő. Komótosabban, szertartásosabban. Mert ez még ma is a gázlók, révek, dereglyék, ráérősen pöfögő lusta kompok világa. A csorgó pofával, tűnődve iddogáló marháké. Itt még ma is a folyóra hajtják itatni a teheneket, s a szügyig vízbe gázoló barmok lassan isznak, elgondolkodva megbámulják a vízen úszó fatörzset, a part homokjában ácsorgó idegeneket.
Az 1840-es évek második felében Petőfi így sóhajt fel, midőn Poroszlónál körültekint az elárasztott síkon: „Gyönyörködve néztem jobbra-balra a tájat, melly a kiöntés által hasonlított Amerika őserdeihez regényességében. És ez az átkozott szabályozás majd mind e regényességnek véget fog vetni; lesz rend és prózaiság…” A valaha huszárnadrág zsinórozásaként csalinkázó Tisza már valóban nem létezik – a XIX. századi szabályozás során a mederátvágásokkal a folyó síksági hosszát majdnem ötszáz kilométerrel megrövidítették –, de árvizek azért jönnek azóta is. Így hát ma is megesik, amiről 1468 felhőszakadásos őszén a másik költőóriás, Janus Pannonius így ír: „Szem többé nem látja, fa és domb és falu hol volt, / Mindent egyformán elföd a tengeri táj.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.