Higany és éleny

Ludwig Emil
2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország nemzeti öntudatra ébredését, vágyát a nemzeti megújulásra Ausztria kulturális, ezen belül a nyelvi hegemóniája serkentette fel, de a magyar úri lelkek és elmék ellenszegülését mégis csak a bécsi kormány gazdaságpolitikai intézkedései ébresztették fel. Akármilyen önfeláldozóan és szeretettel szolgálta Mária Terézia királynőt a magyar nemesség, a felvilágosult szellemű uralkodónő 1767-ben kiadott úrbéri rendeletét – amely szabályozta végre a középkori eredetű és szellemű jobbágyterheket, tizennyolc hold szántót, hét hold rétet és háromnegyed hold kertet jutatott a munkavégző népnek – a társadalmi létrán felül állók nehezen nyelték le. A XVIII. század végére kibontakozott nemzeti ébredés, a kultúra és az anyanyelv értékének, társadalmi szerepének felismerése végső soron a magyar elitet a mindenkor legérzékenyebb pontján: a zsebén ért sérelemnek köszönhető. Ebből is látszik, milyen fontos dolog a gazdaság.
Nyelvünk megőrzésének, megújításának óhaja épp azért válhatott a magyar felvilágosodás, majd a reformmozgalom zászlajává, mert különleges helyzetben van. Nyelvterületünk sziget a Kárpát-medencében, három oldalról szláv nyelvek – meg a zavaros eredetű román – fogják körbe, nyugaton a szintén idegen germánok, új latinok alkotják a partját. A magyar nyelvet kívülről érő bármely kulturális sérelem, agresszió, rövid vagy tartós meghódítási kísérlet e különleges helyzet, az ösztönös nemzetféltő tudat miatt ébresztett ellenállást az 1700-as évek végén, és létezik még ma is a magyarokban.
Mintha megfeledkeztünk volna az idén kétszáz éve, 1811. február 24-én meghalt Bessenyei Györgyről! Mária Terézia udvari testőrkapitányától, a világos elméjű és szorgalmatos írótól származik a magyar nyelvűség programja, ő óhajtotta és írta le először a nemzet tudományos akadémiájának megalapítását, annak szükséges voltát. Bessenyei példája azért különleges és szép, mert ugyan – kisbirtokos nemesként – őt is érintette az „osztályérdekét” lábbal tipró törvény, azonban ő már nem csak az idegen és elnyomó császári udvart látta Bécsben, megismerte az európai nagyváros polgári életének, felvilágosuló szellemének újszerű, forradalminak tűnő értékeit is. Ezek egyike éppen a modern(izált) német nyelv áttörése, majd győzelme volt a császárváros irodalmi, színházi és társasági életében. Amikor az 1770-es években elbocsátották a Burgtheaterből a francia színészeket, és a helyükbe német darabokat játszó osztrák teátristákat szerződtettek, akkor kezdett igazán megvilágosulni a kis szabolcsi falu hétszilvafás birtokosa.
Az anyanyelv felszabadításának programja – nálunk a hivatalos birodalmi német hegemóniája alól – nemcsak az országosan ismert, pallérozott és hivatásos nyelvújítóinkat – Bárótzy Sándort, Gvadányi Józsefet, Dugonics Andrást és első helyen Kazinczy Ferencet – ragadta magával, csatlakoztak a spontán mozgalomhoz a legkülönbözőbb rendű és rangú, műveltségű és ízlésű tollforgatók, akik között akadtak megmosolyogni valók is. És nem lenne magyar a nekibuzdulás, ha nem szakadt volna hamar kétfelé: valóságos háború tört ki hagyományőrzők – ortológusok – és a magyar szókészletet új kifejezésekkel felfrissítő neológok között. A magyarított idegen, főként tudományos szavak túlélése sokszor a puszta véletlenen múlott. A görög elektronra kitalált villany származéka, a villamos lehetne „delejes” is, míg a latinból képzett higany, azaz „híg anyag” fennmaradt. Az oxigénre kitalált „éleny” szó viszont lábra sem kapott, levegővé vált. „Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós” – mondta Bessenyei. Ez a lényeg. Ma épp olyan fontos intelem, mint a XVIII. század végén és a reformkorszakban volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.