Ismét tüzelt a karhatalom Szíriában

A hét végén is folytatódtak a zavargások szerte az arab világban. Míg Szíriában újabb áldozatokat szedtek az összecsapások, s Líbiában egyre kilátástalanabb mind a helyiek egymás elleni harca, mind a NATO beavatkozása, addig úgy tűnik, Egyiptomban sem jutnak nyugvópontra az események.

Hírösszefoglaló
2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tusk éles Kritikája. Lengyelország nem vesz részt a NATO Líbia elleni hadműveleteiben – jelentette ki a Gazeta Wyborczának nyilatkozva Donald Tusk. A kormányfő úgy vélte, a Líbia elleni akció újabb bizonyítéka az európaiak kétarcúságának s annak, hogy milyen furcsán viszonyulnak az emberi jogok kérdéséhez. A lengyel miniszterelnök szerint e beavatkozás olyan érzéseket kelt az emberben, mintha a cél az olaj megszerzése, nem pedig a békés líbiai lakosság védelme volna. Tusk emlékeztetett arra is, hogy az európaiakat évtizedeken át nem érdekelték a Kadhafi-rendszer bűnei. Utalt a diktatúrákhoz viszonyulás kapcsán a kettős mércére, s mint rámutatott, a Líbia elleni fellépés törvénytelen, amíg a Szíriában, Jemenben vagy Bahreinben a hasonló történéseket a Nyugat közönyösen szemléli. (S. G.)


Német elzárkózás. Németország határozottan ellenáll Róma azon elképzelésének, hogy az észak-afrikai menekültek az olasz hatóságoktól hat hónapra szóló tartózkodási engedélyt kapjanak. Ez ugyanis lehetőséget nyújtana nekik arra, hogy – az úgynevezett schengeni egyezmény alapján – ellenőrzés nélkül átlépjék az EU-határokat, és a célországba érve ott három hónapig hivatalosan, majd ezt követően illegálisan tartózkodjanak. – Elfogadhatatlan, hogy az olasz kormány a tunéziaiakat egyszerű turistáknak nyilvánítsa, és ezzel továbbadja őket – szögezte le Joachim Hermann bajor tartományi belügyminiszter, és azzal fenyegetőzött, hogy az osztrák–német határon és a repülőtereken ismét bevezetik az ellenőrzést, ha Silvio Berlusconi kitart a Földközi-tengeren keresztül érkezett huszonháromezer menekültet érintő terve mellett. A CSU-politikus támaszkodhat a szövetségi kormány korábban elhangzott állásfoglalásaira. „Mi nem oldhatjuk meg a világ minden problémáját” – mondta Thomas de Maiziére (CDU), aki akkor még a belügyi tárcát irányította. Angela Merkel is visszautasította a tunéziai menekültek befogadását azzal, hogy nem jöhet mindenki Európába. A menekültek túlnyomó többsége vitathatatlanul gazdasági menekült, és így nem számíthat arra, hogy elismerjék politikai üldözöttnek, s menedékjogot kapjon. Berlin Máltával szemben hajlandó humanitárius lépésre. Hans-Peter Friedrich (CSU) szövetségi belügyminiszter bejelentése szerint onnan száz észak-afrikai menekültet készek befogadni. Mindeközben Ausztria elrendelte déli határának szigorított őrizetét: Tirolban és Karintiában figyelik az észak–déli főútvonalakat, illetve az Olaszországból érkező vonatokat. (S. L.)


Harminchét tüntetőt lőttek le a rendvédelmi erők Szíriában, 26 ember a dél-szíriai Deraa városában halt meg pénteken – közölték szíriai és kurd civil szervezetek. A hat szervezet között van a Szíriai Nemzeti Jogvédelmi Szervezet, a Kurd Emberi Jogi Bizottság és a szíriai demokratikus szabadságjogok és emberi jogok védelmére alakult bizottság. Szombaton több ezren vettek részt a fővárostól 100 kilométerre délre fekvő, 85 ezer lakosú Deraában a pénteki megmozdulás során meghalt áldozatok temetésén. Tegnap a biztonsági erők tüzet nyitottak az ország északnyugati részén fekvő Bánjászban tüntető tömegre, többen meghaltak vagy megsebesültek – közölték szemtanúk.
Líbiában közben a kormányzat bejelentette, hogy új alkotmány előkészületei folynak, de tájékoztatásából nem derült ki, hogy az új alaptörvény milyen szerepet szán majd az ország jelenlegi vezetőjének, Moammer el-Kadhafinak, aki ellen lázadás tört ki az észak-afrikai országban. Ibrahim Muhzam, az alaptörvényt előkészítő testület egyik tagja csak annyit mondott kérdésre válaszolva, hogy „Moammer el-Kadhafi líbiai polgárként megtalálja helyét az alkotmányban”.
A líbiai hadsereg támadást indított tegnap a felkelők ellen Adzsdábíja központjában. Háled Káim líbiai külügyminiszter-helyettes közölte, hogy Kadhafi katonái szombaton a bregai olajterminálok közelében lelőtték a lázadók két, amerikai gyártmányú helikopterét. Káim kirohanást intézett a NATO ellen, amiért engedi a lázadóknak légi járműveik használatát az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata ellenére, amely elrendelte a légtérzárat Líbia felett. Felmerül a kérdés, hogy a BT-határozat csak a líbiai kormánycsapatokra vagy mindkét félre vonatkozik-e – firtatta Káim. A támadó NATO-légierő Kadhafi hadseregének 25 harckocsiját lőtte ki – közölte a szövetség líbiai légi hadműveletének parancsnoka, Charles Bouchard altábornagy.
Közben megérkezett Tripoliba az Afrikai Unió (AU) államfői közvetítő csoportja: Jacob Zuma dél-afrikai elnök és az AU eseti bizottságának többi tagja – a Kongói Demokratikus Köztársaság, Mali, Mauritánia és Uganda államfője – a nyugat-afrikai Mauritániában találkoztak, s repültek onnan tovább Líbiába.
Bahreinben kiderült, hogy két tüntető halt meg börtönben, s egyiküknek a halálát a hatóságokkal szembeni ellenállás közben szerzett sebesülése okozta.
Dél-Jemenben is tüzet nyitott a rendőrség a tüntetőkre szombaton Taiz városában. Az emberek azért vonultak az utcára, hogy megbélyegezzék a karhatalom előző napi sortüzét, amely négy demonstráló életét oltotta ki. A szombati megmozduláson tizenhárman sebesültek meg.
Egyiptomban, ahol a nyugati megfigyelők nem győzik a pozitív jeleket hangsúlyozni, több százan tüntettek vasárnap is a kairói Tahrír téren a katonai vezetés ellen tiltakozva, követelve Mohamed Huszein Tantávi marsall, ügyvezető államfő távozását. Azt kifogásolták, hogy a tábornok húsz éven át Hoszni Mubarak védelmi minisztere volt.
A volt elnök közben kijelentette, hogy igazságtalan kampány áldozata. Az al-Arabíja arab hírtelevízióban vasárnap sugárzott hangos üzenetében azt bizonygatta, hogy sem neki, sem feleségének nincsenek javai vagy számlái külföldön.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.