Köztérre költözik a vers a költészet ünnepén

Versbusz, versmob, versmaraton, éttermi és közlekedési rajtaütések és köztéri versmondás – ilyen és ehhez hasonló programokkal ünnepeljük ma országszerte a költészet napját. József Attila születésnapján szót kapnak a kortárs költők és a verseket tolmácsoló színészek, a jelszó pedig ebben az évben is: utcára vinni a költészetet! Akár egyszerre negyvennégy költővel is találkozhatunk a Versmob0411 című riportfilmben.

R. Kiss Kornélia
2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Versmob0411. Negyvennégy költő és dalszövegíró beszél a versről a Versmob0411 című riportfilmben. A fiatal rendezők azt akarták megmutatni, hogy a költészet vagány, és érdekelheti az ő korosztályukat is. Tavaly színészeket szerveztek be, hogy utcán szavaljanak verseket a költészet napján. Ez egy igazi „mob” volt, köztéri akció, az idén pedig a legkülönbözőbb költők gyűlnek öszsze egy mozgalmas riportfilmben, teljesen véletlenszerűen, ahogy ismeretségeken, olvasmányélményeken keresztül eljutott hozzájuk a két rendező, Gyaraki Dávid és Sarlós Dávid. Az alkotók azt mondják, a negyvennégy szereplő lehetne hetvennégy és száznégy is, ilyen témában aligha van kötött lista. Az egyik üzenet éppen az, hogy a film nyomán mindannyian nekivághatunk az irodalomnak, és kialakíthatunk mi is egy egyéni listát. A „mob” szó egy másik jelentése egyébként a galerihez áll közel, és a rendezők szerint ez is illik a filmhez; minden vélemény- és stíluskülönbség dacára azt érezték, hogy sokszínű és összetartó, összetartozó csapat a hazai irodalom, a nagy öregektől – Kányáditól, Csukás Istvántól vagy Juhász Ferenctől – egészen a legifjabb generációig. A csapatba beletartozhatnak olyanok is, akikre alapvetően nem költőként tekintünk; akár a rapzene kedvelt előadói, Akkezdet Phiai és dalszövegíróként Bereményi Géza vagy Lovasi András is. A film a költészet napja alkalmából, ma délben kerül fel az internetre (www.versmob.hu).


Olyan az idén a költészet napja, mintha valamennyi programszervező Guinness-rekordra törne. Több városban lesz maratoni versmondás, ma pedig több száz fős gyereksereg szaval majd József Attilát az ország különböző pontjain, például a Ferencvárosban, amely József Attila szülőhelyeként a budapesti megemlékezések egyik központja lesz. A közös versmondás délben kezdődik a Bakáts téren, de korábban is költészetre akadhat a 2-es és a 24-es villamosok vagy a Ráday utca kávézóinak közönsége, ahol a Hoppart társulata tart költészet napi akciókat. A „Kultucca” Ráday Könyvesházában mindenki mikrofonhoz juthat, és elmondhatja kedvenc versét, s erre a Gödörben is lesz lehetőség; az Erzsébet téren kortárs költők olvassák fel a saját verseiket, s bátran lehet hozzájuk csatlakozni.
Az írószövetség Csepelre települ ki a tehetséggondozás jegyében, itt Jókai Anna írónővel találkozhatunk. A költőkkel már volt egy egész napos köre az írószövetségnek, vasárnap ugyanis a Magyar Rádió márványtermében tartottak maratoni felolvasást, ahol az idei Magyar Napló-antológia, Az év versei 2011 összes szerzője felolvasta a kötetben szereplő költeményeket élő közvetítésben. Ha lemaradtunk is róla, az ott készült interjúk és a felolvasás anyaga nem vész el, később közölnek belőle részleteket.
Veszprémben az idén is elindul az öt éve nagy sikerrel futó versbusz, amely verses előadásokkal járja be a várost a helyi járatoktól egészen a börtönig színészekkel, énekesekkel, Varró Dániellel és a Vad Fruttik zenekarral a fedélzeten.
A költészet napját ismét érdemes színházban zárni egy verses esttel. Elsősorban nyilván József Attilát hallhatunk ma mindenhol, de az írószövetség például egy rendhagyó színpadi beszélgetéssel készül. A kígyó bőre című költői est Vasadi Péter és Végh Attila költők nyilvános dialógusára épül, és ma a debreceni költészeti fesztiválon, a Csokonai Színház színpadán hangzik el. Budapesten lesz Pilinszky-est Závory Andrea színművésznő előadásában a Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeumban, Jordán Tamás pedig a Pinceszínházban lép fel az elnyűhetetlen Szabad ötletek jegyzékével, és József Attila leveleiből is állítottak össze műsort a Keleti István Művészeti Iskola növendékei – ők a Petőfi Irodalmi Múzeumban állnak a közönség elé.
Természetesen nincsen költészet napja megzenésített versek és versnek is beillő dalok nélkül. A Gödörben a Sebő Együttest hallhatjuk ma, Hobo Pécsre viszi el József Attila-estjét, Kaposvárott, a Csiky Gergely Színházban pedig az egyetem színinövendékei adják elő Füst a szemében című Cseh Tamás-emlékestjüket. A Hiperkarma és Quimby együttesek zenészeiből összeállt, The Braindogs elnevezésű csapatot Zalaegerszeg nyerte meg egy fellépésre. A The Braindogs Tom Waits dalait játssza majd a Keresztury Dezső Általános Művelődési Központban. A Misztrál Sülysápon énekel verseket a költészet napján, a Kaláka pedig előre megtartotta a költészet napi fellépéseket a hét végén, és szabadságolta magát április 11-re. Biztosan verseket olvasnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.