Látogatás a messzi Fűszer-szigeteken

Világutazó<br /><br />Sokak fejében Indonézia egyenlő Balival, de a tizennyolcezer szigetből álló, hatalmas ország a slágerszigetnél jóval sokrétűbb látnivalót és elképesztő mennyiségű ízlelnivalót ígér a kíváncsi turistának. Jogjakartában eddig csak földrengés és vulkánkitörés miatt jártam, ezúttal azonban volt idő szétnézni békeidőben is.

Lukács Csaba
2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először akkor gyengült meg a hitem a magyar konyha csípősségét illetően, amikor egyszer Thaiföldön tom yang kung levest kaptam ebédre. A csípős-savanyú, citromfüves és chilis rákleves gyakorlatilag kikapcsolta az ízlelőbimbóimat, másodpercek alatt leizzadtam, s bár akkor nem hittem, az egyik kedvenc levesem lett.
Ehhez hasonló élmény ért nemrég Indonéziában is, egy autentikus jávai étteremben. A jakartai Lara Djonggrang a főváros egyik legjobb étterme, és egy emberfeletti szépségű, legendás királykisasszonyról kapta a nevét, akinek az apját legyilkoló csúf zsarnok megkérte a kezét. A szépség a legenda szerint kemény feltételt szabott a kérőnek, hogy kibújhasson a kényszerű frigy alól: ezer templomot kellett egyetlen éjszaka alatt felépítenie. Azt viszont nem tudta, hogy a kérő természetfeletti képességekkel is bír, és démonok segítik. Kilencszázkilencvenkilenc templom elkészült hajnal előtt, már az utolsó is épült, amikor a hercegnő tüzet gyújtott, és elkezdte csépelni a rizst, hogy a szellemek azt gondolják, reggel van, és nekik távozniuk kell az árnyékvilágból. Amikor a démonok elpucoltak, a kérő éktelen haragra gerjedt, és megátkozta a szépséget, aki megkövülten ma is ott áll az utolsó templomban.
Visszatérve az étteremre, a vacsorát hatalmas tálakban és zenés kísérettel, a vállukon hozzák be népviseletbe öltözött nyalka legények. Minden egyes fogást egy bájos táncosnő csábító mozgással csalogat be a terembe, és a rituáléhoz tartozik az is, hogy a feltornyozott rizskúpot a díszvendégnek kell „lefejeznie”.
Indonéziát, ezt a tizennyolcezer szigetből álló országot (amelyből hatezer lakott) „Fűszer-szigeteknek” is nevezik a kulinária szerelmesei: errefelé egy hétköznapi étkezéshez is annyi fűszert vonultatnak fel a helyiek, amennyit otthon csak a legigényesebb konyhákban találunk. Chili, szerecsendió, kurkuma, koriander, szegfűszeg, köménymag, curry, gyömbér és bors minden étkezésnél felbukkan, és az indonéz konyha állandó szereplője a kókusztej, a rizs, a gyógynövények és a halak is. Édes, pikáns és erős ízek keverednek az ételekben, és nem ritka, hogy az első falatok után az ember úgy érzi, a Merapi vulkán költözött a szájába.
Apropó, Merapi: a fővárosból mindenképpen érdemes kimozdulni, és ha már megyünk, ne sajnáljuk a pénzt egy rövid, alig egyórás repülőútra az ország egykori fővárosába, Jogjakartába, amely gyakorlatilag a máig aktív vulkán árnyékában húzódik meg. A kultúrájáról is híres város a világ legsűrűbben lakott szigetének, Jávának a közepén található (1945 és 1949 között jegyezték az ország fővárosaként), és a határában a vulkán mellett még két olyan dolog is akad, ami a világörökség részét képezi: a Prambanan hindu és a Borobudur buddhista templomegyüttese, ráadásul éppen a világ legnagyobb muzulmán többségű országában. Látványosabb bizonyíték nem is kell, a templomegyüttes önmagáért beszél; Indonéziában hagyománya van a különféle vallások békés egymás mellett élésének.
Először látogassunk el a „hegyen álló buddhista templomba”; a szanszkrit eredeti elnevezés pontosan ezt jelenti. A Vihara Buddha Ur a világ legnagyobb buddhista épülete. A piramis alakú, harmincnégy méter magas építményt ötvenötezer köbméter kő felhasználásával (ezek jó részét meg is faragták) építették időszámításunk után nyolcszáz körül.
A várostól alig 40 kilométerre lévő, lenyűgöző látványosság a déli félteke legnagyobb építménye: felülnézetből egy háromdimenziós mandala képét adja, amely a világmindenséget ábrázolja, s az ég és a föld szimbolikus összekapcsolására szolgál. Az öt terasz a földi lét stációit jelképezi a vágyak hajhászásától a teljes megtisztulásig, vagyis a nirvánáig. A legfelső szint a Buddha-szobrokat rejtő sztúpáké: a harang alakú szentélyek látványa életre szóló emlék.
A másik látványosság a Prambanan hindu templomegyüttes, amelyet a kutatások szerint hetvenöt évig építettek a tizedik században. A Sivának szentelt templomok jelentős része ugyan megsérült az öt évvel ezelőtti földrengésben, de egy részüket azóta helyreállították. A templomoktól nem messze található a világhírű jávai balett játszóhelye, ahol sokórás előadásban gyönyörködhetünk az európai embernek valóban különleges indonéz zene- és mozgáskultúrában. A gamelán zenével kísért történelmi eposz ugyan európai ember által nehezen megfejthető kódokkal meséli el a történetet, de igen látványos előadás, már ha a fülünk bírja a dallamosnak csak erős túlzással nevezhető muzsikát. Én nem voltam elég erős, egy felvonásig bírtam követni a meglehetősen bonyolult Rámajána-történetet, de az előadáson bőven voltak olyan turisták, akik csak ezért a produkcióért utaztak a távoli országba, és szó szerint elolvadtak a gyönyörűségtől.
Akit csak az tart vissza egy indonéziai kalandtúrától, hogy attól tart, a „Fűszer-szigeteken” nem várja majd keleti kényelem, nyugodtan vágjon bele; errefelé az európai szállodaárak feléért elképesztően jó hotelekben lehet megszállni.
Jogjakartában például rögtön a város szívében, a Malioboro nevű bevásárlóutca szomszédságában épült fel a Melia Purosani Hotel, amelyben – utcáról beesve – néha száz dollár alatt is megkapjuk az ötcsillagos színvonalat. Ha békére és nyugalomra vágyunk, hatalmas park, tavak és egy golfpálya ölelésében fekszik a Hyatt Regency, ahol a szoba ugyan kissé ridegnek tűnt, de a közösségi terek közvetlensége és jó hangulata – a bárban minden este élő zene – minden ellenérzést felold.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.