Sokszínű migrációs modellek

Győr Ágnes
2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régóta készültünk arra, hogy jó házigazdái legyünk az Arraiolos-csoport találkozójának, és most, hogy lezárult, kimondhatjuk, sikeres volt az államfők találkozója – értékelte lapunknak a szombaton befejeződött, kétnapos eseményt Schmitt Pál köztársasági elnök. Mint mondta, a jó szándék és a közös gondolkodás kötötte össze a résztvevőket. Az államfő hangsúlyozta, személyesen is nagy örömmel töltötte el, hogy az idén először mind a nyolc elnök elfogadta a meghívást. – Ez egyrészt egyértelműen rámutatott arra, hogy a 2003-ban életre hívott csoport valóban fontos célt szolgál a mai Európában, s egyben annak is szólt, hogy hazánk az uniós elnökség ideje alatt vállalta magára a házigazda szerepét – tette hozzá a köztársasági elnök.
Kifejezetten nagy érdeklődésre tartott számot a kulturális sokszínűség és az európai identitás kérdésköre, amelyről az államfők a találkozó első napján értekeztek. A konklúzió a témában az volt, hogy kizárólag egy egészséges, stabil nemzeti öntudat szolgálhat az erős európai identitás alapjául.
A kétnapos egyeztetés alapján ismét bebizonyosodott, a különböző országok többségében valamilyen formában megjelenik és kihívások elé állítja az államot a migráció. A kulturális sokszínűség témájában a magyar fél felvázolta a kormány által kidolgozott romastratégiát, míg a lett elnök a balti ország lakosságának több mint 23 százalékát jelentő orosz ajkúak integrációjáról, az olasz köztársasági elnök pedig a mediterrán országba érkező nagyszámú afrikai menekült helyzetéről számolt be kollégáinak. – Mindegyik jelenséget másképpen kell kezelni, ebből adódik, hogy Európának egyszerre van is meg nincs is közös migrációs politikája – fejtette ki a magyar államfő, aki szerint a különböző integrációs megközelítéseket a tolerancia szellemének kell összekapcsolnia.
Fontos napirendi pont volt a makroregionális együttműködések ügye. Beszámoló hangzott el a balkáni régióhoz tartozó országok, valamint a Duna menti országok stratégiáiról. A magyar soros EU-elnökség egyik prioritása a Duna-stratégia.
A magyar köztársasági elnök kifejtette: – Kívánatosnak tartjuk, hogy ne csak az EU-tagországok, hanem a szomszédos országok is legyenek aktív részesei a regionális programoknak, valamint hogy az együttműködés terjedjen ki a vízgazdálkodáson túl a környezet védelmére, az energiabiztonságra, a kulturális kapcsolatokra, az idegenforgalomra, a szállításra, a kereskedelemre, továbbá a biztonságos energiaellátásra.
Az államfők az unió hosszú távú stratégiájával kapcsolatban kimondták, léteznie kell egy kötött haladási menettervnek, ezt azonban felülírhatja a sors – erre volt az elmúlt időben példa az afrikai államok demokratizálódási folyamata, illetve a Japánt sújtó természeti katasztrófa és következményei –, az új helyzethez pedig tudnia kell alkalmazkodni egy erős Európának. – Ezt teszi Magyarország is uniós elnökként – fejtette ki az államfő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.