Szimfónia tíz ujjra és zongorára

Példaképének tekinti Liszt Ferencet Hegedűs Endre zongoraművész, aki emlékkoncertet is ad a zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából ma este fél nyolckor a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A Liszt-díjas művész a műsorválasztás mellett közelmúltbeli turnéiról is beszélt lapunknak.

Vakulya Eszter
2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Liszt, az egyetlen – hirdeti Hegedűs Endre ma esti hangversenye, amelyen a zeneszerző életművének egyfajta keresztmetszetét hallhatjuk a h-moll szonátával, a Norma-reminiszcenciákkal és a Tannhäuser-nyitánnyal, az utóbbiak Liszt művészetének szintén jelentős részét, az átiratokat és a más művekre készített fantáziákat képviselik. Ezek a különleges mesterművek – amelyek a zongoraművészet előadói, technikai lehetőségeinek határait súrolják – végigkísérik a zeneszerző teljes alkotói periódusát. A mai estén a művész a Liszt-bicentenárium alkalmából megjelentetett, a sorban immár 28. albumát adja elő A Villa d’Este szökőkútjai című kompozícióval kiegészítve. Ez a „csoda”, ez a „zenei festmény” – ahogy Hegedűs Endre fogalmaz – csak azért maradt le a lemezről, mert már nem fért rá. A CD enélkül is fél perc híján eléri a maximális, nyolcvanperces időtartamot, ugyanakkor a művész ígéri, a következő albumára fel fogja játszani ezt az egyszerre briliáns és lélekemelő muzsikát is. A mai koncerten A forrásnál című darab, a monumentális és lenyűgöző szépségű h-moll szonáta és az I. Mefisztó-keringő is megszólal. – Utóbbi a csábításról és a lelki veszélyekről, szakadékokról is szól: a Luciferből sugárzó fény és csillogás könnyen az örök halálba viheti az embert – mondja a zongoraművész.
Amellett, hogy a műsor felöleli Liszt életművét, a műválasztás szubjektivitása Hegedűs Endréről is sokat elmond. – Liszt Ferencet természetes példaképemnek választottam. Azt a fantasztikus zongoravirtuózt, aki mindig magyarnak vallotta magát, és nemcsak szóban, de tettekben is százféleképpen mutatta ki szeretetét a haza iránt. Hasonló alapérzéssel járom én is utamat, s Liszt mesterművei végigkísérik egész pályámat. Már harminchárom éve vagyok muzsikus, a h-moll szonáta azóta is végigkísér: mindennapi kenyerem, zongoristabibliám. A Tannhäusert nyolcesztendősen hallottam először szüleimmel a családi legendárium szerint, a liszti kottára pedig tizennégy éves koromban találtam rá – vallja a zongoraművész. Hegedűs Endre a Tannhäuser-nyitány Liszt-féle átirata kapcsán emlékeztet: Liszt maga mondta, hogy a zongora nem egy hangszer, hanem száz. – Illúziójában képes visszaadni a szimfonikus zenekar minden szépségét, hiszen Liszt nemcsak a zenekar ezerféle színét, hanem sokszor hangtömegét is elénk állította a zongora olyan kezelésében, amely korábban ismeretlen volt. Ha csak annyit jegyzek meg, hogy száz zenésznek ezer ujja van, és Liszt ezt redukálta tíz ujjra, akkor ez érzékelteti a feladat nehézségét – teszi hozzá.
Hegedűs Endre nemrég tért vissza sikeres hangversenykörútjairól az Egyesült Államokból, Ausztráliából és Új-Zélandról. Ez a legutóbbi egy földrengés sújtotta városban, Christchurchben kezdődött. A szerencsétlen várost az utóbbi fél évben három, a Richter-skála szerint hetesnél is erősebb földrengés érte. A milliós város nagyobbik része a mai napig romokban áll, 600 ezer ember él víz és szennyvízelvezetés nélkül. Az Új-Zéland nagyvárosaiban tartott öt hangversenye teljes bevételét a földrengés károsultjainak javára ajánlotta fel a művész, példaképéhez, Liszt Ferenchez hasonlóan.
– A mester híres gesztusa él lelkemben, aki 1838-ban összekoncertezett egy vagyonra valót, hogy önzetlenül siessen a pesti árvíz károsultjainak megsegítésére, s aki minden más jótékony célra is szívesen adakozott – teszi hozzá Hegedűs Endre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.