Tízezrek kutatnak az eltűntek után

Újabb nagyszabású kutatóakciót indított a japán kormány, hogy a március 11-i földrengés és szökőár csaknem 15 ezer eltűntjének legalább a holttestét megtalálják. A 22 ezer katona munkáját számos repülőgép és hajó segíti. Kan Naoto miniszterelnök eközben elismerte, elégtelenül tájékoztatták Pekinget és Szöult a Fukusima–1 atomerőműnél végzett munkáról.

Hírösszefoglaló
2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz talpra állás. A március 11-i földrengés a korábbi nagy természeti katasztrófákhoz képest óriási pusztítást végzett: tartós károkat szenvedett el ugyanis az ország áramtermelési kapacitása és sérültek az ipari beszállítói csatornák, ami megnehezíti a helyreállítást, és a gazdaság talpra állítását – közölte az MTI. A közvetlen anyagi kár a japán kormány becslése szerint 190-300 milliárd dollárra tehető. A földrengés és az azt követő szökőár által megrongált Fukusima–1 egyike volt a világ 25 legnagyobb atomerőművének. Helyreállítása reménytelen, felszámolása tíz évet is igénybe vehet. Márciusban a japán ipari termelés a valaha mért legnagyobb havi visszaesést szenvedte el.


Egy hónappal a Japánt sújtó földrengés és szökőár után újult erővel, 22 ezer katonával indított ismételt keresőakciót Tokió – közölte az AFP. A március 11-i katasztrófa óta 12 998 holttestet már a felszínre hoztak az ország elöntött, északkeleti tartományaiban, de 14691 embert továbbra is eltűntként tartanak számon. A kormány minden áldozatnak szeretné megadni a végtisztességet. A kutatócsapat támogatására 90 repülőgépet és 50 hajót rendeltek ki. Az akciót segíti 110 amerikai katona és a környéket jól ismerő helyiek, s munkagépeket, keresőkutyákat is bevetnek – idézte az AFP a hadsereg közleményét. Az egységek a szökőár sújtotta valamennyi területet újra átfésülik, de nem lépnek be a fukusimai atomerőmű veszélyzónájába. Ott egyébként szünet nélkül folynak a hetek óta tartó katasztrófaelhárítási munkálatok. A szakemberek lapzártakor is azon dolgoztak, hogy megakadályozzák az erősen sugárzó víz óceánba jutását.
Emlékezetes, korábban szándékosan engedtek kevéssé radioaktív vizet az óceánba a Fukusima–1 atomerőműből, ami Kína és Dél-Korea tiltakozásához vezetett. Kan Naoto miniszterelnök a hét végén elismerte, hogy hibáztak, és alaposabb tájékoztatást kellett volna adniuk katasztrófaelhárítási terveikről – írta az MTI.
Hazatértek a japán misszióból a magyar polgári védelem szakemberei, akik az Európai Unió csapatának tagjaiként a segélyszállítmányok szétosztását koordinálták az ázsiai szigetországban – közölte a Hír TV.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.