Újabb fejezet nyílik

Tegnap véget ért a kilakoltatási moratórium azon szakasza, amely minden adóst megóvott az utcára kerüléstől. Ma már csak azok élveznek védelmet, akik lakáskölcsönt vettek fel. A szakértők nem számítanak tömeges kilakoltatásokra a közeljövőben.

Csécsi László
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap lejárt a minden adósra kiterjedő kilakoltatási moratórium, a jelenleg érvényben lévő tilalom már kevesebb embert érint. Akik csak a lakáshitel-törlesztéssel nem boldogulnak, de más tartozásuk nincs, azok továbbra is biztonságban vannak, őket a július elejéig érvényben lévő moratórium megvédi az otthonuk elvesztésétől. Egyelőre biztonságban érezhetik magukat azok is, akik lakásfelújításra, -lakásépítésre vettek fel jelzálog-fedezetű kölcsönt, vagy lakáscélú lízingszerződés miatt adósodtak el. A kilakoltatás azokat fenyegeti, akiknek legalább százötvenezer forint egyéb elmaradásuk van, legyen az közüzemi számla, közös költség. A meghosszabbított kilakoltatási tilalom azokat sem védi, akik lakásukra szabad felhasználású jelzáloghitelt vettek fel, majd a kölcsönt fogyasztási célra költötték, például autót vettek belőle. Jelenleg százötezer olyan lakáshiteles család van, akik a moratórium védelme nélkül elveszítenék az otthonukat. A kilakoltatási tilalom meghosszabbításának indoklásában az szerepel, hogy elsősorban az ő védelmükben hozta ezt a döntést a kormány.
Lénárd Mariann, a Banki Hitelek Károsultjainak Egyesületének főtitkára úgy gondolja, hogy a jelentős közüzemi tartozással rendelkező személyek száma akár meg is haladhatja a lakáshitelesekét. Ennek ellenére a főtitkár nem számít tömeges kilakoltatásra a közeljövőben. Mint elmondta, legfeljebb azokat fenyegeti a kilakoltatás a következő hónapokban, akik évek óta tartoznak, így a velük szemben folyó eljárás a végső szakaszába ért. – A többség ügye azonban még nem jutott el erre a szintre, és ismerve a bíróságok túlterheltségét, egyhamar nem is fog – jegyezte meg a főtitkár. Mindenesetre az a tény is a kilakoltatások tömegessé válása ellen hat, hogy lakások ezreit nem lehet egyszerre rázúdítani a piacra, mert azonnal bedöntenék a már így is gyengélkedő ingatlankereskedelmet.
Hogy július elseje után mi fog történni, az még nem dőlt el. A kormány dolgozik a megoldáson. Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja nemrégiben az RTL Híradónak arról beszélt, hogy a százezerből legfeljebb tízezer családra vár kilakoltatás. Azokat költöztetik majd ki, akik nem hajlandók együttműködni sem a bankkal, sem az önkormányzattal. – Másik tízezer család ott maradhat a lakásában, akkor is, ha nem tudják fizetni a részleteket – jelentette ki Gyuris Dániel. Nekik majd bérelniük kell a lakást, valószínűleg az önkormányzattól. A maradék, várhatóan 85 ezer hitelszerződést pedig módosítják a bankok, hogy az adósok valamilyen módon mégis törleszteni tudják a kölcsönüket. A kormány ígérete szerint az adósokat segítő törvénycsomag még a kilakoltatási moratórium július elsejei lejárta előtt elkészül majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.