Elárasztják a kiürített Mississippi-síkságot

MN-összeállítás
2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai hadsereg mérnökei otthonok és gazdaságok ezreit árasztották el a louisianai síkságon abban a reményben, hogy sikerül megmenteni a katasztrófától New Orleans és Baton Rouge városát – írta az AP. A szakemberek már tizenegy gátkaput nyitottak meg, hogy a Mississippi vizének negyedét százhuszonöt árapasztó medencébe eresszék, valamint hogy a városokat védő gátakra és töltésekre nehezedő nyomást enyhítsék. A Morganza zsilipen át másodpercenként tízezer köbméternyi vizet eresztenek az Atchafalaya folyó árterébe. Szemtanúk becslései alapján a vízesésszerűen zubogó folyam az első fél óra elteltével már legalább százhektárnyi területet öntött el. Az eddig főleg Mississippi, Tennessee és Arkansas állam területeit sújtó áradás méreteit a történelmi 1927-es és 1937-es csapásokéhoz hasonlítják.
A déli államokban és a Közép-Nyugat alsó régióiban 1,2 millió hektárnyi területet borított el a víz, amelynek magassága gyakran elérte a hat métert. Az intézkedés miatt ezreket kellett kitelepíteni. A napokban a Nemzeti Gárda katonái járták a településeket, és felügyelték az evakuálást, vigyáztak, hogy senki ne maradjon az érintett területeken, mire megnyitják a zsilipeket. Az árvíz és a belvíz körülbelül 22 ezer embert és 11 ezer épületet fenyeget. Előrejelzések szerint a Mississippi május 26-án tetőzik New Orleansnál, s két héttel később a Mexikói-öbölben vonul le az árhullám. Bobby Jindal, Louisiana állam kormányzója a CNN-nek nyilatkozva azt mondta: „Jobb, ha kitelepítjük az embereket, mint hogy menteni kelljen őket.” A politikus ezt azután jelentette ki, hogy a számítógépes modellezés kimutatta, ha nem nyitják meg a gátakat, akkor New Orleanst súlyosabb áradás fenyegetné, mint amilyen 2005-ben, a Katrina hurrikán idején pusztított.
Akkor a vihar több mint 24 órán keresztül tombolt, a Mississippitől keletre kétszáz négyzetkilométernyi terület került víz alá, és a katasztrófa 1500-nál is több ember életét követelte. A ciklon miatt elrendelt evakuálás hatására százezren hagyták el New Orleanst, Louisiana, Mississippi és Alabama államban akkor 1,3 millió otthonban és munkahelyen szakadt meg az áramszolgáltatás. Jindal kormányzó becslése szerint most Louisanában egyedül a termés elárasztása miatt 300 millió dollár a kár. A víz nyolc olajfinomító és egy nukleáris erőmű működését is veszélyezteti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.