Lüktetés energiaital mellé

Hanthy Kinga
2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A még meg nem pályáztatott frekvenciákra ideiglenes működési engedélyt ad ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság azoknak, akik már beadták rádióindítási kérelmüket. Így kerülhetett a budapesti 91,4 MHz-es frekvencián hallgatóközelbe május 1-jétől a Radio Bro csapata. Az elektronikus zenét sugárzó adó a 4Bro szórakozóhely és rendezvényszervező csapat ötlete, amelyet egy energiaital támogat. Vértes János Benjámin főszerkesztő azt nyilatkozta: nagy űrt kívánnak betölteni a magyar rádiópiacon, meg akarják mutatni, hogy létezhet alternatív rádiós műsorszolgáltatás, továbbá megjelenési lehetőséget szeretnének biztosítani a „modern városi zenei szubkultúrák minél szélesebb rétegének”. Szép ambíció.
A Radio Bro most tart ideiglenes életének felénél, tehát már értékelhető. Vértes főszerkesztő azt mondta, hogy a zene-szöveg arány 80:20 százalék lesz, és céljuk, hogy kétszer ugyanaz a zene le ne menjen. Tekintettel arra, hogy a 80 százalékos zenei arány igen magas, az elektronikus zene pedig igen egyforma, nem tennénk le az esküt, hogy kétszer, sőt akár többször is nem hallható ugyanaz a szám, de nem is nagyon lehet, aki ezt ellenőrizni tudja. Kivétel, akiket az energiaital nem enged lankadni. Nagyon nehéz, majdhogynem lehetetlen úgy a Radio Bróra kapcsolni, hogy ne csak lüktetést, hanem emberi szót is hallhassunk. A maratoni zenei blokkokat viszont nevekkel illetik, mint az MR2-Petőfi rádióban. Látszólag tehát van műsor.
Próbáljunk azzal a 20 százalékkal foglalkozni, amit műsornak, pontosabban szövegnek tekinthetünk. Műsorvezető többek közt a rádiózás Geszti Péterének tartott egykori SZDSZ-kampányfőnök, Erdélyi Superman Zsolt, a Sziget-reklámokból ismert Janklovics Péter, az underground dobosa, Pándi Balázs vagy a Papírrepülőket rendező Szabó Simon. A vizsgálat tárgya tehát, hogy ennyi nagy tudású ember elegendő-e ahhoz, hogy ha nem is kimagasló, de legalább értelmes műsort hozzon létre. (Űrbetöltésről még ne beszéljünk.) Az értelmesség mércéje az lenne, hogy szól-e a műsor a műsorvezetőkön túl is valamiről. A rádiózáshoz nem elegendő, ha valaki jó fej. A nehézség a stúdióban mutatkozik csak meg, amikor fél órája ketten beszélgetnek arról, hogyan hányták le a kocsmafalat, és milyen volt, amikor bejött az igazgató a dohányzók közé az iskolai WC-be. Ilyenkor szokott kiderülni, hogy e dolgokról nagy nyilvánosság előtt beszélni zsákutca, sőt nagyon unalmas is. Szeretnénk leszögezni, hogy ebben a tévedésben nemcsak a Radio Bro csapata van, hanem több kisebb adó műsorvezető-gárdája is. E tévút miatt ma még nem műsornak, csupán egy energiaital kísérőjének lehet minősíteni a Radio Bro próbálkozását.
(Radio Bro, FM 91,4.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.