Orbán szerint az alaptörvény a kiindulópont

Hírösszefoglaló
2011. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újjászületés dokumentumának nevezte az új magyar alaptörvényt a Die Welt című lap csütörtöki számában megjelent írásában Orbán Viktor miniszterelnök. – A Magyarország előtt tornyosuló akadályok felszámolásának kiindulópontját egy új alaptörvény megteremtése jelentette, amely által Magyarország önbecsülése született újjá – hangsúlyozta. Mint írta, ez erőt ad ahhoz a felismeréshez, hogy elmúlt a jóléti társadalom ideje, és beköszöntött a munka társadalmának időszaka. Emlékeztetett rá: ma is szembe kell néznünk a nyugati gazdasági válság következményeivel, a korábbi kormányok által előidézett és ördögi körré vált adósságcsapda veszélyeivel, s az azokból adódó politikai, társadalmi és erkölcsi feszültségekkel. Hozzátette, az új alaptörvény megakadályozza, hogy a magyarok nevében bárki korlátlanul hiteleket vegyen fel és az országot eladósítsa. Úgy vélte, ennek a hatalmuk megmaradása érdekében az országot eladósító szocialisták nem örülnek, de azok sem, akik a bűnözés elharapódzása miatt juthattak a parlamentbe, hiszen az új alaptörvény szigora nyomán csökken a bűnözés is.
„Számomra úgy tűnik, hogy ez a fajta, a nemzeti történelembe kapaszkodó önmegerősítés inkább a gyengeség, nem pedig az öntudatos erő jele” – hangoztatta a kormányfő megállapításaira válaszolva Thomas Schmid. A német konzervatív lap kiadójának vezetője kiemelte: a demokrácia a vitából él. Magyarország új alkotmánya nem akarja ezt – szögezte le, hozzátéve, az új alaptörvényt és a médiatörvényt Európában és Magyarországon sem mindenütt fogadták örömmel. Emlékeztetett arra is, Orbánt egyes helyeken Európában „nacionalista jobbkanyarral” vádolták, ám ő nem csatlakozik e nézetekhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.