Sok a számolási hiba

Az adóbevallások kitöltésekor sokaknak komoly gondot okozott a szuperbruttósítás, emiatt a korábbiakhoz képest jóval több hibás irat érkezett az adóhivatalhoz. A hatóság péntekig még 1,4 millió bevallást vár.

Jakubász Tamás
2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyitva tartás. Az adóhivatal kiemelt ügyfélszolgálatai pénteken reggel negyed kilenctől este hatig tartanak nyitva, s déltől csak a bevallások átadását lehet ezeken a helyeken elintézni. A fővárosban négy kiemelt ügyfélszolgálat található, s ilyen kirendeltségek a vidéki nagyvárosban is várják az adózókat. Hosszabb nyitva tartást vezetett be a Magyar Posta is. Pénteken a fővárosban a Nyugati és a Keleti pályaudvarnál található posta – akárcsak a Fogarasi úti nagyáruház postája – éjfélig kereshető fel, míg a Mammut bevásárlóközpontban 21 óráig fogadják az ügyfeleket. A megyeszékhelyek mindegyikén legalább egy posta este nyolc óráig nyitva lesz.


Minden bizonnyal hosszú sorok kígyóznak majd az elkövetkező napokban a posták és az adóhivatali kirendeltségek előtt, ugyanis a korábbi évekhez hasonlóan számos polgár ismét az utolsó napokra hagyta az adóbevallás elkészítését. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai arról tanúskodnak: néhány nappal a május 20-i határidő lejárta előtt még nagyjából a magánszemélyek egyharmada nem vallott tavalyi keresményéről. Lapunkkal a pontos értékeket a hatóság szóvivője ismertette. Mint Honyek Péter elmondta, május 16-ig 2,3 millió személy bevallása érkezett meg a hivatalhoz, további nyolcszázezer dolgozó jövedelemét pedig várhatóan a munkáltatók állapítják meg. Eddig tehát összesen 3,1 millióan tettek eleget – valamilyen formában – kötelezettségüknek. A hatóságnál ugyanakkor arra számítanak, hogy a tavalyi esztendőhöz hasonlóan idén is 4,5 millió polgár bevételeiről készül elszámolás, így az utolsó öt nap alatt nagyjából 1,4 millió adóbevallásnak kell befutnia. A roham jelei már a hét első napján jelentkeztek: hétfőn 40-50 ezer ember látogatta meg országszerte az adóhatóság ügyfélszolgálatait. A hét utolsó munkanapjain feltehetően százezrek keresik majd fel a NAV kirendeltségeit és a postahivatalokat.
A szóvivő beszélt az eddig feldolgozott bevallások főbb jellemzőiről is. Elsőként megemlítette, hogy a polgárok háromnegyede a világháló segítségével készítette el a dokumentumot: a magánszemélyek fele az interneten fellelhető bevalláskitöltő programot használta, míg további 24 százalékuk elektronikusan küldte el az iratot. Mindez azt is jelenti, hogy a munkavállalók egynegyede a hagyományos megoldás mellett döntött, vagyis kézzel töltötte ki a bevallási nyomtatványokat. Az így cselekvőket állították a legnagyobb kihívás elé a 2010-es adójogszabályok. Tavaly már érvényben volt az úgynevezett szuperbruttósítás, mely az adóalap kiszámítását egy szorzó közbeiktatásával bonyolítja meg. Honyek Péter úgy fogalmazott: a szorzás elvégzése sokaknak komoly nehézséget okozott, számosan éppen a szuperbruttósítás miatt adtak be hibás bevallást. A számítási problémák leginkább a hivatalos papírokat kézzel kitöltő adózóknál jelentkeztek. Az internethasználókat segítették a kitöltőprogramok, így náluk jóval kevesebb szorzási hibát találtak az adóhivatal munkatársai.
A szóvivő elmondta, hogy eddig 715 ezer személy igényelt vissza pénzt az adóhivataltól, s a hatóság már több mint ötvenmilliárd forintot ki is fizetett az érintetteknek. Honyek Péter rámutatott egy gyakori adózói hibára. A polgár akkor kaphatja vissza pénzét, ha beikszeli az adóbevallási irat első oldalán, a személyes adatok alatt található, visszaigénylésről szóló rubrikát. Ha az iksz elmarad, az adózó hiába várja a többletbefizetés visszautalását. Az érintett ugyanakkor bármikor megkaphatja a neki járó összeget, ehhez nem kell mást tennie, mint kitölteni az erre a célra rendszeresített űrlapot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.