Árammal védenek egy budai kertet?

Iskola, óvoda és játszótér is van annak az újbudai kertes háznak a közelében, amelynek kerítésén megannyi tábla hirdeti: a növényekbe áramot vezettek. A rendőrség szerint egy 2009-es törvénymódosítás óta nem tilalmazott ilyen módon védeni értékeinket a támadóktól, feltéve, hogy az oltalmazó technika nem fenyeget halállal.

Nagy Áron
2011. 06. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A növénybe áramot vezettünk – hívja fel a figyelmet számos apró tábla a XI. kerületi Diószegi út és Ábel Jenő utca sarkán lévő családi ház kerítésén. A jelenségre egy olvasónk figyelmeztetett, külön kiemelve, hogy a környéken iskola, óvoda és játszótér is található, a gyerekek pedig nemegyszer a veszélyesnek hirdetett, rácsokhoz közeli, s imitt-amott könnyen elérhető ágak-bogak mellett vonulnak haza. Miután a híresztelésről saját szemünkkel győződtünk meg, a rendőrséghez fordultunk, illetve telefonon megkerestük az ominózus ház lakóit.
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kérdésünkre közölte: a büntető törvénykönyv (Btk.) módosulása miatt elvben nincs akadálya annak, hogy értékeiket egy esetleges támadóval szemben – és megfelelő figyelmeztetés mellett – árammal vagy más módon védjék a tulajdonosok. A jogszabály előírása alapján ugyanakkor csupán az emberi élet kioltására alkalmatlan eszköz használható fel e célból – ez tehát nem zárja ki az esetenként súlyos sérülést okozni képes oltalmazó berendezések bevetését sem. Hogy hol húzódik a határ az életet és a testi épséget veszélyeztető védőmechanizmusok között, azt nehéz általánosan meghatározni – tette hozzá az ORFK.
A jogos védelemről szóló törvényszakaszt 2009-ben változtatták meg. Tóth Mihály büntetőjogász, a Pécsi Tudományegyetem tanára akkor figyelmeztetett, a Btk. módosításával olyan kompromisszum született, „mint Mátyás király és az okos lány meséjében: adunk is valamit, meg nem is”. Mint a távirati irodának elmondta, az Országgyűlés olyan feltételrendszert teremtett, amely erősen el kell hogy gondolkoztasson mindenkit, telepít-e ilyen berendezést egyáltalán. Mert az az elv, hogy a támadó viseli a kockázatot, itt megfordulni látszik, és mintha a védekezőnek kellene viselnie annak terhét, hátha nem a tolvaj sérül meg, s esetleg meghal valaki. Példaként említett egy korábbi esetet, amikor a kerítésbe vezetett áram miatt meghalt egy gyerek, aki nem lopni akart, csak a labdája gurult át. Éppen ezért szerettük volna megkérdezni az újbudai ingatlan tulajdonosait, de ottjártunkkor nem nyitottak ajtót, telefonhívásainkat pedig lapzártáig nem fogadták, így nem tudni, miért van szüksége a csendes, kertvárosi otthonnak ilyen fenyegető védekezésre.
Egy azonban bizonyos, az udvaron kószáló két kutyát cseppet sem zavarták az állítólag árammal „feltöltött” bokrok, amikor nekik dörgölőztek vagy alattuk hemperegtek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.