Etnikai bűnözés Ukrajnában?

Székely Gergely
2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán belügyminisztériumban a jövőben külön részlegek foglalkoznak majd a szélsőségesség és az etnikai bűnözés kérdéseivel – közölte a sajtóval a belügyi tárcától kapott információra hivatkozva Mikola Tomenko, az ukrán parlament elnökhelyettese. Az UNIAN hírügynökség tudósítása szerint az ellenzéki politikus furcsának és megengedhetetlennek nevezte a belügyminisztérium csoportos bűnözéssel foglalkozó főosztályán belül létrehozott két új, tizenkettő és tizennégy főből álló részleget, amelyeknek nem csupán az elnevezésük, hanem a céljaik is meglehetősen sok kérdést vetnek fel. Leszögezte: levélben kér magyarázatot Viktor Janukovics államfőtől arra, hogy most ez a hatalom politikai irányelvét, vagy pedig csupán Anatolij Mogiljev belügyminiszter önkényes kezdeményezését jelenti.
Mikola Tomenko elmondta azt is, hogy Ukrajnában egyelőre nincs olyan törvény, amely pontosan körülhatárolná a szélsőségesség fogalmát, amiből egyértelműen arra lehet következtetni, hogy a belügyminisztérium döntését kizárólag politikai elképzelések motiválják. A parlament elnökhelyettese szerint nem lehet kizárni például azt sem, hogy az új részleg munkatársai a hatalomnak nem tetsző politikusokat, illetve szervezeteket akarják célba venni, ami egy civilizált és demokratikus államban egyszerűen megengedhetetlen. Amint az is – fogalmazott –, hogy etnikai arculatot adjanak a bűnözésnek.
Mikola Tomenko bízik azonban abban, hogy ezúttal is csupán a belügyminisztérium újabb butaságáról van szó, s a csütörtökön aláírt rendeleteket Viktor Janukovics gondolkodás nélkül megsemmisítteti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.