Európa szövetségben Ázsiával

Kulcskérdés a világ jövője szempontjából, hogy Ázsia és az Európai Unió milyen együttműködést tud kialakítani – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, amikor megnyitotta az Ázsia–Európa-találkozó (ASEM) külügyminiszteri tanácskozását Gödöllőn. A 46 országot és két szervezetet (az Európai Bizottságot és a Délkelet-ázsiai Országok Szervezetét, az ASEAN titkárságát) felölelő találkozó a magyar EU-elnökség legnagyobb létszámú eseménye.

Munkatársunktól
2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan új világ alakult ki szédítő sebességgel a globális pénzügyi és gazdasági verseny következtében, amely megerősített együttműködést kíván. – Többé nem lehetnek sikeresek a magányos harcosok – jelentette ki a kormányfő. Orbán Viktor azt mondta, hogy az előttünk álló éveket az együttműködési formák és szövetségek keresése jellemzi majd, Európa keresi a gazdasági és politikai együttműködés leghatékonyabb formáit Ázsiával. – Európa és Ázsia együttműködése lehet az egyik kiindulópontja a gazdasági válság utáni világ megújulásának – hangsúlyozta. A kormányfő beszédét a vihar szakította félbe, mivel egy villámcsapás tönkretette a gödöllői rendezvényhelyszín hangosítását.
A tegnapi találkozón kiemelten foglalkoztak a politikai ügyek közül a terrorizmus elleni küzdelemmel és a bevándorlással. Az ASEM külügyminiszteri találkozójának témája a nem hagyományos veszélyforrások a világban, így például a természeti katasztrófák vagy az élelmiszerhiány.
*
Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a délutáni ülés kezdetén elmondta: a nem hagyományos biztonsági kihívások között olyan témákat vitatnak meg, mint a nukleáris biztonság, az energiabiztonság, a katasztrófák kezelése, a kalózkodás és a terrorizmus. Ugyancsak napirenden szerepel az élelmiszer-biztonsággal és a vízkészletek megóvásával kapcsolatos kérdéskör. A katasztrófák elleni védekezés összehangolásának fontosságáról fájdalmas leckét kapott a világ, mikor az év elején földrengés és szökőár pusztított Japánban. A résztvevők szót ejtettek a tragédiáról, s személyesen a magyar külügyminiszter is rámutatott a magyar és a japán értékrend hasonlóságára japán kollégájával való találkozóján.
Az ASEM idején a magyar diplomácia ugyanis igazi maratont fut, hiszen Martonyi Jánosnak nagyjából tíz külügyminiszterrel van a két nap alatt kétoldalú találkozója, egyesekkel Budapesten, másokkal pedig Gödöllőn. Mint arról beszámoltunk, a kínai külügyminiszter már vasárnap délután tiszteletét tette a Bem téren, másnap reggel pedig a japán diplomáciai küldöttség volt hivatalos a Külügyminisztérium épületébe. Az Európai Unió és Japán szabadkereskedelmi megállapodást köt, amelyet Magyarország EU-tagállamként és uniós soros elnökként szívvel-lélekkel támogat – mondta Martonyi János a tárgyalást követő sajtónyilatkozatában. Macumoto Takeaki külügyminiszter ezt követően a visegrádi négyek külügyi vezetőivel egyeztetett. Röviddel utánuk Kim Szung Hvan dél-koreai külügyminiszter vizitált Martonyinál, s közölte, hazája érdeklődik a paksi atomerőmű bővítése iránt. A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint valószínűleg még az idei évben koreai kulturális centrum épül a fővárosban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.